A bécsi AKH a világ 27. legjobb kórháza

Ausztria legnagyobb kórháza, a bécsi Allgemeines Krankenhaus (AKH) a 27. helyen végzett a világ legjobb kórházainak ranglistáján, amelyet a Newsweek és a Statista adott ki. A 200-as listához 25 ország 2000 klinikáját értékelték. Elismert orvosok, színvonalas ellátás, csúcstechnológia. (Nyitó kép: a bécsi AKH és a MedUni Wien bejárata © MedUni Wien / AKH Wien / Houdek)

A Newsweek amerikai hírmagazin és a Statista adatgyűjtő és -szolgáltató cég harmadik éve állítja össze a világ legjobb kórházainak listáját. Ez huszonöt ország – köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Japán, Dél-Korea, Szingapúr, Belgium, Norvégia, Német-, Svéd-, Olasz-, Francia-, Lengyelország és Kanada – kétezer egészségügyi intézményét rangsorolja, amely elismert orvosainak, a magas színvonalú betegellátásnak és az alkalmazott csúcstechnológiának köszönhetően folyamatosan a világ élvonalában van.

A résztvevő országokat az életszínvonal, a várható élettartam, a népesség, a kórházak száma, valamint az adatok hozzáférhetősége alapján választják ki. A rangsor elkészítését rangos egészségügyi szakemberekből álló független testület segíti. A lista összeállításakor három adatforrásra támaszkodnak: egészségügyi szakemberek ajánlásaira, beteg-kérdőívekre és az egészségügyi ellátásokra vonatkozó minőségi jelzőkre.

Az idei ranglista élén amerikai klinikák szerepelnek: a minnesotai Mayo Clinic – Rochester, az ohioi Cleveland Clinic és a bostoni Massachusetts General Hospital. Német nyelvterületről a berlini Charité végzett a legjobb helyen – a hatodik helyet szerezte meg.

Az osztrák kórházak közül a bécsi AKH (Bécsi Általános Kórház) – amely a Bécsi Orvosi Egyetemnek, a MedUni Wiennek és klinikáinak is otthont ad – teljesített a legjobban: a 27. helyen végzett. Ausztria legnagyobb kórházának osztályain évente 77 500 beteget kezelnek és 460 000 ambuláns esetet látnak el.

A 101. és a 200. hely között már nem rangsorolják a kórházakat, ebbe a kategóriába csak „bejutni” lehet. Az egykori szovjet blokk országai közül ez egyedül a varsói Uniwersyteckie Centrum Kliniczne Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego-nak sikerült.

A ranglista készítői arra is felhívják a figyelmet, hogy csak az azonos országok kórházait lehet és érdemes összehasonlítani egymással, mivel országonként más-más adatforrást használtak a beteg-kérdőíveknél és a minőségi indikátoroknál. A rangsor itt megtekinthető.