Az EU az idén 1500 millió euróval segíti a rászorulókat

Világszerte egyre több humanitárius válság alakul ki. Az ilyen szükséghelyzeteket nagyrészt konfliktusok és erőszakos cselekmények idézik elő, de súlyosbodásukban egyre nagyobb szerepet játszanak a klímaváltozás és a környezetkárosodás miatt mind gyakoribbá váló természeti katasztrófák, köztük az aszályok és az áradások. (A nyitó kép forrása: Die Zeit.)

Az Európai Bizottság a mai napon elfogadta az idei évre szóló kezdeti humanitárius költségvetését, melynek összege 1500 millió euróra rúg. Ezek a források a humanitárius válságok által leginkább érintett emberek megsegítését szolgálják szerte a világon, de ahhoz is hozzájárulnak, hogy a katasztrófák által gyakran sújtott országok lakosságának veszélyeztetett csoportjai jobban felkészülhessenek a természeti csapások – pl. az árvizek, az erdőtüzek, a földrengések és a ciklonok – elleni védekezésre.

A források 10%-át az Európai Unió a szükséghelyzetbe szorult gyermekek és fiatalok oktatására fordítja, hogy iskoláztatásuk folytonosságát biztosítsa.