Szerdán kezdődik a bécsi jégálom

A koronavírus-járvány miatti korlátozások sem ronthatják el a korcsolyázni vágyók szórakozását Bécsben. Az idén újra óriási területen nyit meg a világ egyik legnagyobb szabadtéri jégpályája, a Bécsi Jégálom, mely január 19-től várja az érdeklődőket a városháza előtti téren.

A világjárvány tavaly a „bécsi jégálom”-nak sem kedvezett. A szigorú intézkedések miatt ugyanis csak kisebb területen és kevesebb vendéggel működhetett az osztrák főváros legszebb ideiglenes korcsolyapályája. Az idén újra mertek nagyot álmodni a szervezők: 9500 négyzetméteres összterületével a 26 évvel ezelőtti kezdetekhez képest már csaknem ötszörösére növekedett a bécsiek kedvenc téli sportpályája. Nemcsak a pálya hosszát növelték meg: nagyobb lett a Sky Rink jégterasz is, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a romantikus fényáradatban úszó korcsolyapályákra és a Városháza parkban kacskaringózó jégösvényre is.

Bár az osztrák főváros különösen szigorú intézkedésekkel próbálja visszaszorítani a járvány ötödik hullámát, Bécs polgármestere éppen a járvány okozta nehézségek miatt tartja fontosnak a „bécsi jégálom” megnyitását: „Az intézkedések szigorú megtartásával olyan szabadtéri élményt adhatunk a bécsieknek, ami mind a fizikai, mind a mentális egészségük javára szolgál” – jelentette ki Michael Ludwig.

A járvány elleni védekezés egyik fontos lépéseként a korcsolyapályára idén először egy egyszeri regisztrációra is szükség van. A kígyózó sorok elkerülése végett jegyvásárlásra és regisztrációra már online is van lehetőség. Ezután sorbanállás helyett csak az oltási, illetve védettségi igazolást kell felmutatni és már kezdődhet is a korizás. Bár közvetlenül a jégpályán szabadon korcsolyázhatnak a látogatók, a jégálom teljes területén, ahol egyébként 6 éves kortól kötelező az FFP2-es maszk viselése.

Összesen négy korcsolyapálya és a romantikus jégösvény várja a kezdő és haladó korizókat a Rathausplatzon délelőtt 10 este 10 óra között. A kezdők külön gyakorlópályán tanulhatják a korcsolyázást. A 8,50 eurós belépőjegy (online 7,65 euró) négy órára érvényes, a nyitvatartás utolsó fél órájára pedig már nem kell jegyet venni. A bécsi óvodák és iskolák pedig tanítási napokon, 10-16 óráig ingyen használhatják a Wiener Eistraum pályáját.

Bécs legnagyobb ideiglenes jégpályája környezetbarát módon valósul meg: a tudatos hulladékkezelésnek köszönhetően a szezon végén lebontott jégpálya 95 százalékát a következő évben is fel tudják használni. A gasztronómiai standok pedig újrahasznosítható edényekben és evőeszközökkel tálalják bio minőségű élelmiszerekből készült ételeiket, legyen szó kiadós lencselevesről, bécsi virsliről vagy éppen a vegán kínálatról.

A világ egyik legnagyobb és legszebb ideiglenes korcsolyapályája január 19–március 6. között várja a látogatókat.