Bécs tetemes összeggel támogatja az elektromos teherbicikli-vásárlást

Az osztrák főváros célja, hogy 2030-ra szén-dioxid mentes legyen a Bécsen belüli áruszállítás. Ezért tavaly februárban támogatási pályázatot írt ki cégek és vállalkozások számára elektromos teherkerékpárok és utánfutók beszerzésére. A pályázóknak vállalniuk kell, hogy csak zöldáramot használnak a kerékpár feltöltéséhez. (A nyitó kép: https://www.radlobby.at)

Az eddiginél egyszerűbb parkolás, pénz- és időmegtakarítás, átállás a környezetbarát közlekedésre, amit már amúgy is régóta terveztek – ezeket az indokokat jelölték meg fő motivációként az e-teherkerékpár beszerzésére azok a cégek és vállalkozások, amelyek Bécs városa támogatásával vásároltak ilyen járművet az utóbbi egy évben. A bécsi kis- és középvállalkozások, illetve egyszemélyes vállalkozások ugyanis 2020. február 1-je óta támogatást kérhetnek e-teherbringák beszerzéséhez.

A lehetőséggel eddig 145 bécsi cég élt és összesen 160 elektromos teherbiciklit, illetve utánfutót vásárolt. További száz vállalkozás pedig már jelentkezett és dolgozik a beszerzés előkészítésén. Egy elektromos teherbringával évente 0,67 tonna szén-dioxidtól lehet megkímélni a környezetet, ami 160 akkumulátoros teherbiciklivel számolva tíz év alatt már tetemes mennyiség.

A támogatás mértéke a 40–100 kilogramm közötti teherbírású e-teherbringák esetében legföljebb kétezer euró, ám nem lehet több a beszerzési ár felénél. Egy pályázó hat ilyen e-teherbringa vásárlásához kérhet támogatást. A nagyobb modelleknél, amelyek teherbírása meghaladja a 100 kilogrammot a támogatás akár négyezer euró is lehet, de nem lehet több, mint a nettó beszerzési ár 30 százaléka. Ez utóbbiak esetében már nemcsak a vásárláshoz, de a bérlésükhöz is lehet pénzügyi segítséget kérni – legföljebb e-teherkerékpárra. A pályázónak cserébe vállalnia kell, hogy legalább három évig megtartja és használja a biciklit, karbantartja, betanítja a személyzetet és csak zöldáramot használ a feltöltéshez.

E-teherkerékpárok beszerzésének támogatására összesen 800 000 euró áll rendelkezésre a Bécsi Tartományi Zöldáram pénzügyi alapjából. Pályázni lehet a források kimerüléséig, vagy legkésőbb ez év végéig. Eddig máris a támogatások 70 százalékát vették igénybe a bécsi cégek, amelyek a legkülönfélébb ágazatokban tevékenykednek.