Százezrek a bécsi Pride-on

(Tudósítók: Teresa Sturm , Petra Stacher / Kurier) A kezdés 13 órakor volt a városházán. A résztvevők a melegek, leszbikusok és transzneműek több jogáért vonultak fel. (Képek: REUTERS/Lisa Leutner; APA – Austria Press Agency; APA/Hans Punz; Teresa Sturm; APA/AFP/Prakash Mathema; EPA/Narendra Shrestha)

Szombat délután javában zajlott a 26. alkalommal megrendezett bécsi szivárványparádé. Délután 1 óra körül a bemutató menet és járművei elindultak, hogy a szokásos útvonalon, a Rathausplatzról az ellenkező irányba haladva demonstráljanak a melegek, leszbikusok és transzneműek jogaiért. A szervezők több mint 250 000 résztvevőre számítottak.

Szombat délután már messziről lehetett hallani a zenét. Teherautók és buszok haladtak az utcákon, sok ezer ember kíséretében. A hangulat fergeteges volt – elvégre a koronavírus miatti korlátozások után ismét teljes méretében zajlott az esemény.

Chrisi, Geli és Karin valami „nagyszerűt” ünnepelt.

Chrisi barátaival, Gelivel és Karinnal  érkezett a felvonulásra, hogy táncoljon és szórakozzék, és „mert valami nagyszerűt ünnepelünk – a társadalom szélére sodródott emberek büszkeségét. Nekik kell állniuk a középpontban.” Geli hozzáteszi: „Mindenkinek szabad az lenni, amit akar.”

Eközben Dorothea az utcán táncol egy unikornis úszógyűrűben. 2017 óta jár a felvonulásra, azóta, hogy Bécsbe költözött: „A őride-ot valójában az év 365 napján kell ünnepelni, és nem csak egyet.” Dorothea úgy gondolja, hogy bármelyik nap lehet pride.

A Ring megkerülése után a résztvevők hatkor találkoznak a Rathausplatzon a záró összejövetelen. Alexander Van der Bellen szövetségi elnök videóüzenete mellett Ewa Ernst-Dziedzic (zöldek) és Mario Lindner (SPÖ) képviselők, valamint Christoph Wiederkehr, a NEOS alpolgármesterének beszédére számíthatnak.

Peter pride-on a barátaival: mert „láthatónak kell lennünk”. Különösen aggasztja más európai országok jogi helyzete.

Ernst-Dziedzic (Zöldek) délután tévéadásban beszélt, és emlékeztetett arra, hogy az LGBTIQ közösség tagjai és intézményei elleni erőszak Európa-szerte megnövekedett. Ez a fejlemény Ausztriánál sem áll meg a zöld jogvédő szóvivő szerint. Hetek óta növekszenek az egyének által elkövetett, ám ultrajobboldali csoportok által szervezett támadások is. – Ezt végre komolyan kell venni.

A szocialisták (SPÖ), Pamela Rendi-Wagner a szivárványos felvonulást Ausztria-szerte az összetartás és szolidaritás fontos jelének tartja. „A szivárványos felvonulás megmutatja társadalmunk teljes sokszínűségét” – mondja Rendi-Wagner, aki részt vett a felvonuláson. Michael Ludwig (SPÖ) Bécs polgármestere a Twitteren is emlékeztetett arra, hogy „a furcsának tartott embereket erőszak és diszkrimináció sújtja – világszerte, így Ausztriában is”. Bécs ezért minden évben „a szolidaritás, az elfogadás és a láthatóság egyértelmű jeleit” állítja fel.

A felvonuláson kívül a Kunsthistorisches Museumban, az Albertinában vezetett tárlatvezetéssel gazdag támogató program is szerepelt, a Filmmúzeumban külön vetítés, orvosi előadások is szerepelnek ezen a kivételes Vienna Pride-napon. Az idén a középpontban az orosz agressziós háború és az LGBTIQ közösség Ukrajnával való szolidaritása áll, aminek mottója: „Büszkeség a gyűlölet ellen – szeress, ne háborúzz!”. A bécsi rendőr-főkapitányság mintegy 630 munkatársa gondoskodott a Vienna Pride zavartalan lebonyolításáról.

A Stephansplatzon incidens történt a rendőrség és a tüntetők között, akik spontán módon megpróbálták megakadályozni a Pride ellenzőinek meghirdetett „Felvonulás a családért” demonstrációját – közölte a rendőrség.

A két csoport találkozásának megakadályozására a spontán gyűlés résztvevőit kordon mögé terelték. A bécsi rendőrség sajtóirodája szerint azonban rövid időre ellenkezés alakult ki, még paprikaspray-t is használtak. 

A tömegből hirtelen egy üvegpalackot dobtak a rendőrök felé, ami fejen találta egyiküket. A szóvivő elmondta, hogy megsebesült. A helyzet aztán gyorsan megnyugodott, és a „családért menet” végre továbbindult a Ballhausplatz felé.

A tényleges felvonulás idején nem történt incidens.