Redőny városi támogatással Bécsben

Mivel egy lakást megfelelő árnyékolással lehet a leginkább környezetbarát módon megvédeni attól, hogy a nyári kánikulában átforrósodjék, az osztrák főváros az idén is 1500 eurós támogatást nyújt redőnyök, zsalugáterek és különböző árnyékolók utólagos felszerelésére. Ráadásul már 10 éve épült lakások tulajdonosai is pályázhatnak. (A nyitó képhez: Bécs 1500 euróval támogatja a lakások utólagos árnyékolását © Eurocomm-PR / Regina Hügli)

Bécs 2019 végén hirdette meg a „nagy árnyékolási hadjáratot”, mivel a megfelelő árnyékolás a legkörnyezetbarátibb módja egy lakás klimatizálásának. A pályázat szerint a főváros a költségek felét átvállalja, ha a tulajdonosok utólag árnyékolástechnikai berendezésekkel szerelik fel lakóingatlanukat. Tavaly összesen ötezren pályáztak redőnyök, zsalugáterek és más külső árnyékolók felszerelésére és átlagosan 1002,50 eurós hozzájárulást kaptak. A támogatás maximális összege lakásonként 1500 euró volt.

Mivel a pályázat nagyon népszerűnek bizonyult, a bécsi közgyűlés a napokban arról döntött, hogy hatmillió helyett tízmillió euróra bővíti a támogatási alapot. Ráadásul most már 20 helyett akár 10 éves lakások tulajdonosai is pályázhatnak.

A pénzügyi segítséget utólag is igénybe lehet venni a számla kiállításának dátumát követő hat hónapban. A zöldkezdeményezés 2025-ig tart.