Okosvillanyóra csökkenti az áramszámlát

Rövid idő alatt mintegy nyolcszázezer villanyórát cserélt okosmérőre az osztrák főváros energiahálózatának fenntartója, a Wiener Netze. Az okosvillanyóráknak köszönhetően a fogyasztók folyamatosan nyomon követhetik az áramfogyasztásukat és földeríthetik az áramzabáló műszaki eszközöket is. (Bécsben a villanyórák fele már okosmérő © Wiener Netze / Arndt Ötting)

Az Európai Unió országaiban a villamosenergia-hálózatok fenntartóinak a villanyórák négyötödét digitális villamos fogyasztásmérőre, okosmérőre kell cserélniük a jövő év végéig. Ausztriában a cserék arányát 95 százalékban határozták meg. Ennek megfelelően a bécsi energiahálózat fenntartója, a Wiener Netze máris az ellátási területéhez tartozó mintegy 1,6 millió villanyóra felét cserélte már le okosmérőre. A 800 ezredik okos-villanyórát Bécs 7. kerületében szerelték fel.

Az okosmérők kulcsszerepet játszanak az energiahatékony jövőbe és számos előnnyel járnak a fogyasztók számára. Ezentúl nem kell várni a villanyóra-leolvasóra, a Wiener Netze internetes portálján keresztül pedig folyamatosan, ingyen nyomon követhető az áramfogyasztás. Így fény derül a háztartás nagy áramzabálóira is, azok pedig, akik háztartási méretű kiserőművel – például napelemes rendszerrel – rendelkeznek, pontosan nyomon követhetik, mennyi energiát használtak fel, illetve tápláltak vissza a hálózatba. Ezenkívül az okosmérők integrálhatók az okosotthon-rendszerekbe, így a lakás teljes energetikai rendszere szemmel tartható és az aktuális igényekhez igazítható.

Az okosmérőknek köszönhetően költözködés, ingatlaneladás esetén egyszerű a villanyóra átíratása is, helyszíni kiszállás nélkül lehet egy fogyasztónál ki- illetve visszakapcsolni az áramot.

Az okosmérők nem csak a fogyasztóknak előnyösek, hanem a hálózat fenntartója számára is. A mérőórák szolgáltatta adatoknak köszönhetően az eddiginél pontosabban előre jelezhetők például a fogyasztási csúcsok vagy csökkenések, miáltal stabilabbá válik az áramszolgáltató hálózat.

A Wiener Netze Ausztria legnagyobb energiahálózat-fenntartója, a vállalat üzemelteti Bécs, valamint Alsó-Ausztria és Burgenland egyes részein a villany-, a földgáz-, a távhő- és távközlési hálózatot. A Wiener Netze évente 300 millió eurót fordít a több mint kétmillió ügyfelét ellátó a hálózatok karbantartására és fejlesztésére.