Gasztronómiai utalványt kapnak a bécsiek

Május 15-én újranyitnak a vendéglátó egységek az osztrák fővárosban. A fogyasztás ösztönzésére minden bécsi háztartás egy 25–50 euró értékű utalványt kap, amit helyi kávézókban vagy vendéglőkben válthat be.

A kéthónapos kényszerű zárvatartás után ezen a héten pénteken, május 15-én újra kinyitnak a bécsi kávéházak, bisztrók és éttermek. Azért, hogy a vendéglátó egységekben a fogyasztást ösztönözzék, és ezzel a bécsi gasztronómia újraindulhasson, minden bécsi háztartás egy-egy 25–50 eurós utalványt kap postán. Az akció kezdeményezői Michael Ludwig bécsi polgármester, Bécs pénzügyekért és gazdaságért felelős városi tanácsnoka, Peter Hanke, a Bécsi Gazdasági Kamara elnöke, Walter Ruck és a Kamara alelnöke, Hans Arsenovic.

A kávéházak, kerthelyiségek és éttermek hozzátartoznak a bécsi életérzéshez, ugyanakkor gazdaságilag is elengedhetetlen szerepük van a város életében. Ludwig polgármester szerint a 6500 vendéglátó-ipari egység kereken 60 ezer ember foglalkoztat, éves bevétele 1400 millió euró. „Az utalványokkal ezekért a helyekért és emberekért küzdünk”– hangoztatta a polgármester. A gasztronómiai ágazat különösen érintett a járványhelyzetben és a turisták elmaradása is hatalmas bevételkieséssel jár(t).

…és ez még nem is olyan nagy “Weanerschnitzel”

 A „Bécsi Gasztroutalvány” kezdeményezés júniustól szeptemberig tart majd. Kis híján egymillió bécsi otthonba érkezik az utalvány postán; tulajdonosai az akcióban részt vevő helyeken válthatják be a fővárosiak. Az egyszemélyes háztartások 25, a népesebbek 50 eurós utalványra jogosultak. Bécs városa összesen 40 millió eurót (körülbelül 14 000 millió forintot) különít el a kezdeményezésre, amely az osztrák kormány által már megítélt gasztronómiai támogatásokat egészíti ki.