Greenpeace-siker: tilos a műanyag zacskó

Sokéves huzavona után végre döntött a kormány: kivezetné  az egyszer használatos műanyag termékeket és csomagolóanyagokat. [1] [2] A  Greenpeace saját sikerének érzi, hogy a jogszabály az uniós kötelezettségen is túlmegy és a műanyag zacskókat is betiltja. (Kép: Járdány Bence / Greenpeace)

Ezt közel negyedmillió emberrel együtt követelte a környezetvédelmi szervezet a témában indított petíciójában. A zöldszervezet reméli, hogy a kormány részéről ez csak az első lépés a teljes gazdaság átalakítására, amellyel az erőforrás-pazarló és a hulladékhegyeket termelő gazdaságról Magyarország át tud állni a zöld munkahelyeket teremtő tiszta, takarékos és fenntartható gazdaságra.  A Greenpeace azt várja az országgyűléstől: szavazza meg mihamarabb a beterjesztett törvényjavaslatot.

A Greenpeace műanyag zacskók betiltásáért indított petíciója Magyarország eddigi legnépszerűbb környezetvédelmi aláírásgyűjtő kezdeményezése, több mint 200 ezren csatlakoztak hozzá. Egy 2019. novemberi közvélemény-kutatásból kiderül, [3] a tilalom mellett gyakorlatilag egységesen kiáll az ország: a magyar lakosság 83 százaléka támogatja, hogy Magyarországon is betiltsák az egyszer használatos műanyag szatyrokat, ahogy ez már több országban is megtörtént, a szomszédos Románia és Ausztria csak két példa erre a sok közül.

A Greenpeace éveken keresztül dolgozott azon, hogy egy olyan törvényjavaslat szülessen, amely valódi megoldás a műanyagszennyezés felszámolására, és betiltja az egyszer használatos műanyag zacskókat. A május 6-án elfogadott kormányrendelet [1] és a Parlament elé kedden beterjesztett törvényjavaslat [2] a Greenpeace által javasolt módon biztosítja, hogy 2021. január 1-jétől hazánkban is be legyenek tiltva az egyszer használatos vékony  műanyag zacskók, [4] az EU-s irányelvben meghatározott műanyag eszközök és csomagolóanyagok betiltása mellett. 

„Nagyon örülünk, hogy sokéves munkánk révbe ér: a kormányrendeletet már csak a parlamentnek kell elfogadnia ahhoz, hogy végre búcsút intsünk itthon a pazarló és környezetpusztító egyszer használatos műanyagok korszakának. Az utolsó utáni pillanatban vagyunk: a palackozott ásványvizeink, a tengeri só, de még a beltéri levegő is tele van mikroműanyagokkal. Egy friss kutatásunk nemrégiben háromszor nagyobb szennyezettséget mutatott ki a Dunában, mint a korábbi vizsgálatok. [5] A koronavírus okozta válság után nem térhetünk vissza ugyanabba a zsákutcába, ahol eddig voltunk. Elérkeztünk a falhoz. A járvány megmutatta nekünk: a bolygónk és saját egészségünk védelme kell legyen az első” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A Greenpeace Magyarország azt várja a parlamenttől: változtatás nélkül fogadja el a benyújtott törvényjavaslatot. A jogszabály az első lépés lehet a hulladékmentes Magyarország felé. A zöld szervezet arra ösztönzi a kormányt: ne álljon meg itt. A koronavírus-járvány utáni gazdasági talpra állás egyúttal az ökológiai- és a klímaválságra is megoldást kell nyújtson – különben a lakosság a mostaninál jóval súlyosabb válsághelyzetekkel kell szembesüljön.

A mostani erőforrás-pazarló gazdaság helyett a bölcsőtől-bölcsőig gazdasági rendszert kell kialakítani, amely szakít az egyszer használatos kultúrával, maximalizálja a nyersanyag- és energiatakarékosságot, és törekszik a hulladékmentességre. 


További információ:
SIMON Gergely
vegyianyag-szakértő
gergely.simon@greenpeace.org 
+36 20 252 9212

Hivatkozások:
[1] Kormányrendelet az egyes egyszer használatos, valamint egyes egyéb műanyag termékek forgalomba hozatalának korlátozásáról: https://storage.googleapis.com/planet4-hungary-stateless/2020/05/f103e571-notification_draft_2020_284_hu_hu.pdf 

[2] Törvényjavaslat egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról: https://storage.googleapis.com/planet4-hungary-stateless/2020/05/0531c9e9-10526.pdf 

[3] https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/49350069091/in/album-72157712570897681/

[4] A törvényjavaslat betiltaná az 50 mikronnál kisebb falvastagságú műanyag zacskókat, míg a többször használható vastagabb zacskókra magas termékdíjat alkalmazna.

[5] https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/6549/friss-kutatas-bizonyitja-a-vizeink-mikromuanyaggal-szennyezettek/

Korábbi megjelenések a témában:

  • https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/6549/friss-kutatas-bizonyitja-a-vizeink-mikromuanyaggal-szennyezettek/
  • https://www.greenpeace.org/hungary/blog/7017/nincs-szukseg-az-eldobhato-muanyagra-jarvany-idejen-sem/