Utazás, idegenforgalom: biztonságosan újra

Az Európai Bizottság ma iránymutatásokat és ajánlásokat tartalmazó csomagot terjesztett elő, amely a tagállamokat hivatott segíteni abban, hogy a hónapok óta tartó lezárások után – a szükséges egészségügyi óvintézkedések mellett – fokozatosan feloldják az utazási korlátozásokat, és lehetővé tegyék, hogy az idegenforgalmi vállalkozások újraindítsák tevékenységüket.

Amint az egészségügyi helyzet ezt megengedi, a szükséges biztonsági és elővigyázatossági intézkedéseket meghozva, módot kell adni az uniós polgároknak arra, hogy belföldi vagy – más uniós tagországokba irányuló – utazásokat tegyenek.

A csomag további célja, hogy segítsen az EU idegenforgalmi ágazatának kilábalni a világjárvány okozta válságból. Evégett támogatni kell az érintett vállalkozásokat, és biztosítani kell, hogy Európa továbbra is az első számú turisztikai célpont maradjon a látogatók számára.

E célokat szolgálják a többi között az alábbi iránymutatások és ajánlások:

# A belső határellenőrzések biztonságos megszüntetése és a szabad mozgás biztonságos helyreállítása: a szabad mozgás és a tagországok közötti utazás kulcsfontosságú az idegenforgalom szempontjából. A vírus továbbterjedésének visszaszorításával párhuzamosan célzottabb intézkedésekkel kell felváltani a szabad mozgást érintő általános korlátozásokat. Ha az egészségügyi helyzet nem indokolja a korlátozások általános megszüntetését egy tagállamban, a Bizottság fokozatos és összehangolt megközelítés alkalmazását javasolja: első lépésben a sok tekintetben hasonló járványügyi helyzetben lévő területek vagy tagállamok közötti ellenőrzéseket kell feloldani. Rugalmasan kell eljárni, így például lehetővé kell tenni bizonyos intézkedések újbóli bevezetését, ha a járványügyi helyzet ezt szükségessé teszi. Különösen fontos megkülönböztetés nélkül eljárni akkor, ha valamelyik tagállam úgy dönt, hogy engedélyezi a területére vagy a területén belül meghatározott régiókba és térségekbe történő utazást: a beutazást az EU minden olyan régiójából vagy országából engedélyeznie kell, ahol hasonló a járványügyi helyzet.

A közlekedési szolgáltatások újraindítása unió-szerte, a közlekedési dolgozók és az utasok egészségvédelmét biztosítva: a bizottsági iránymutatások általános elveket fektetnek le arra vonatkozóan, hogyan lehet a légi, vasúti, közúti és vízi személyszállítást biztonságosan és fokozatosan újraindítani. Így például korlátozni kell az utasok és a közlekedési dolgozók, valamint maguk az utasok közötti érintkezést, és lehetőség szerint csökkenteni kell az utassűrűséget. Ezenfelül az iránymutatások javaslatokkal szolgálnak az egyéni védőeszközök, például a szájmaszkok használatát illetően is.

A turisztikai szolgáltatások biztonságos újraindítása: a Bizottság a mai csomagban közös keretrendszert vázolt fel, amely kritériumokkal szolgál az idegenforgalmi tevékenységek biztonságos és fokozatos újraindításához, valamint a hotelekre és szálláshelyekre vonatkozó egészségügyi protokollok kidolgozásához a vendégek és a munkavállalók egészségének védelme érdekében. A kritériumok közé tartoznak a következők: tudományosan igazolt epidemiológiai adatok; megfelelő egészségügyi ellátó kapacitás megléte a helyi lakosság és a turisták számára; hathatós járványügyi felügyelet és nyomon követés, tömeges tesztelési kapacitás és kontaktuskövetés. Az iránymutatások betartása lehetővé teszi, hogy az emberek biztonságos körülmények között szállhassanak meg a szállodákban és más turisztikai szálláshelyeken, fogyaszthassanak ételeket és italokat az éttermekben, és mehessenek ki a szabadba, például a tengerpartra.

A kontaktkövető alkalmazások határokon átívelő inter-operabilitásának biztosítása: az uniós polgárok számára lehetővé kell tenni, hogy biztonságos és védett módon kapjanak értesítést az esetleges fertőzésekről, függetlenül attól, hol tartózkodnak az EU-ban, és milyen alkalmazást használnak. A Bizottság támogatja a tagállamokat abban, hogy megtalálják a megfelelő megoldást.

A kárpótlási utalványok vonzerejének növelése: az uniós szabályozás értelmében a menetjegyek (repülőgép, vonat, busz, komp), illetve az utazási csomagok törlése esetén az utazóknak jogukban áll megválasztani, hogy utalványt vagy készpénzben történő visszatérítést szeretnének. A Bizottság ajánlása arra irányul, hogy az utalványok tényleges és a jelenleginél vonzóbb alternatívát kínáljanak a költségtérítéshez képest, mert a válság az utazásszervezőket is nehéz pénzügyi helyzetbe sodorta. Az utalványok esetében, amelyeknek elfogadása önkéntes alapon történik, védelmet kell biztosítani arra az esetre, ha a kibocsátó fizetésképtelenné válik. Biztosítani kell továbbá az utas számára, hogy rugalmasan használhassa fel az utalványt, és ha – a kibocsátástól számítva legfeljebb egy éven belül – úgy dönt, nem váltja be, visszatérítsék neki az utalvány összegét.

Kérdések és válaszok a turizmusra és utazásra vonatkozó csomaggal kapcsolatban; Kérdések és válaszok a kontaktkövetési alkalmazásokkal kapcsolatban; Az EU segíti az európai turizmus újraindítását; Utazás és turizmus Európában – gyakorlati útmutató utazóknak és turisztikai vállalkozásoknak; Bizottsági közlemény a turizmusról és közlekedésről 2020-ban és azon túl; Bizottsági közlemény a szabad mozgás visszaállításának szakaszos és összehangolt megközelítéséről; A közlekedés és az összeköttetések fokozatos helyreállítására vonatkozó bizottsági iránymutatások; A turisztikai szolgáltatásokra és a vendéglátóipari létesítményekre vonatkozó bizottsági iránymutatások; Az utazási utalványokra vonatkozó bizottsági ajánlás.