Szivárványcsaládokról kapnak érzékenyítő csomagot a bécsi óvodák

A másság elfogadását és a diszkrimináció elutasítását Ausztriában már az óvodában és iskolában meg kell kezdeni (részlet a Magyar Távirati Iroda 2021. június 10-én 15 óra 46 perckor kiadott országgyűlési híréből: „…tizennyolc év alatti fiatal számára tilos elérhetővé tenni … olyat, ami a születési nemnek megfelelő önazonosságtól eltérést, annak megváltoztatását vagy a homoszexualitást népszerűsíti. Ugyanez a szabály vonatkozik a reklámokra is“), ebben pedig kiemelkedő szerep jut a pedagógusoknak. Ennek támogatására Bécs Városa szívárványcsaládokról szóló érzékenyítő tudásanyag-csomagot állított össze óvodák számára. Az elsőt egy floridsdorfi óvodában adták át, további 350 intézmény követi őket. (A nyitó kép forrása: Christoph Wiederkehr és a szivárványos érzékenyítő csomag © PID/Christian Fürthner)

A tolerancia és elfogadás gyermekkorban kell, hogy kezdődjék, méghozzá az óvodákban és iskolákban – ezt az elvet vallja Bécs városa. „A diszkriminációt meg kell szüntetni és minden embernek, beleértve az LMBTQ-közösség tagjait, egyenlő esélyt kell biztosítani” – jelentette ki Christoph Wiederkehr bécsi alpolgármester. A politikus szerint a pedagógusok képzésének és a korai gyermekkorban megkezdett érzékenyítésnek ebben kiemelkedő szerepe van. E szavak kíséretében nyújtotta át az első LMBTQ-érzékenyítő tudásanyag-csomagot a Schwangasse 11. szám alatt található floridsdorfi óvodában.

A szivárványcsaládok számára – vagyis ahol azonos nemű pár nevel gyereket – izgalmas időszak kezdődik az óvodával, hiszen sokszor ez az első alkalom, hogy a gyermek felügyeletét családon kívüli személy látja el. Ezért is nagyon fontos, hogy a pedagógusok és óvodai dolgozók megfelelően tudják fogadni ezeket a gyerekeket és családjukat.

Ennek megkönnyítésére Bécs városa egy írásos tudásanyag-csomagot bocsát az óvodák rendelkezésére, melyet a FAmOs egyesület és a Bécsi Szivárványcsalád-központ (Regenbogenfamilienzentrum Wien) dolgozott ki. Ebben olvasmányos brossúrák, plakát, a sokszínű családokról szóló könyv, illetve egy kifestő is található. Utóbbiban a gyerekek különböző családformákat különböző színekre színezhetnek. Az érzékenyítő anyag hamarosan minden városi és magánóvoda számára ingyenesen elérhető lesz.

A 21. kerületi Floridsdorfban egyébként nem ez az első diszkriminációellenes ötlet, ami felbukkan: nemrég egy szivárványos padot adtak át, áprilisban pedig a kerületi hivatal előtti zebrát festették tarkára.