Szellemi, érzelmi, társadalmi szükségállapot Bécsben – kezdődnek a 66. ünnepi hetek

A sokszínűség, a nyitottság, a másság elfogadása és az életöröm ünnepe lesz az osztrák főváros legnagyobb tavaszi rendezvénysorozata, a Wiener Festwochen, amely június 18-ig tartja lázban a kultúra szerelmeseit.

Film, színház, képzőművészet, zene, tánc, performanszok – a műfajok teljes skáláját felvonultatja a 66. Wiener Festwochen programkínálata, amelyen 28 ország 44 produkcióját láthatja a közönség május 12. és június 18. között. A rendezvény új intendánsa, Tomas Zierhofer-Kin nem kevesebbet ígér a látogatóknak mint „szellemi, érzelmi és társadalmi szükségállapotot”, amikor a világ legkülönbözőbb tájairól érkező művészektől és vendégkurátoroktól hemzseg a város, akik  a bécsiek lába elé helyezik a művészetet.

HalinaReijn és Jude Law (foto: Wiener Festwochen / Jan Versweyveld)

A mintegy harminc helyszínen zajló fesztivál öt ősbemutatót és két európai premiert is tartogat. Minden jegy elkelt például az Obsession című darabra, amely Luchino Visconti Ossessione / Megszállottság (avagy: A postás mindig kétszer csenget) című filmjének színpadi változata. A belga Ivo van Hove rendezésében megvalósuló produkcióban, amely egy a társadalom peremére szorult szerelmespárról szól, Jude Law játssza az egyik főszerepet.

Teljesen új oldaláról mutatkozik be a zenés színház Chen Tianzhuo „Ishvara” című produkciójában, amelyben a kínai művész történelmi vonatkozásokat vegyít popesztétikával, operával és vallási rituálékkal, és az egészet látványos kosztümökkel fejeli meg.

Űroperaként értelmezi újra Wagner Parsifalját Jonathan Messe és Bernhard Lang zeneszerző. Mohammad Al Attar és Omar Abusaada „Amíg várok” című darabja pedig belülről mutatja be a szíriai polgárháborút. A mai napig aktuális menekülttémával foglalkozik a „Traiskirchen. Das Musical” című darab.

 

Traiskirchen. A musical. Kép: Wiener Festwochen / Christian Stangl

„This is not America!” címmel több produkció is foglalkozik a demokrácia állapotával és az ellenállás mai megnyilvánulásaival. A Wiener Festwochen legfrissebb intézménye, az Akademie des Verlernens (A tanultak elfelejtésének akadémiája) pedig a legkülönbözőbb célcsoportok bevonásával új értelmezési és látásmódokat kínál egy olyan társadalomnak, amelyben olyan mélyen gyökerezik a fehérek vagy a férfiak privilegizálása, hogy az mindenki számára természetes

A 13 millió eurós össz-költségvetésű kulturális fesztivál május 12-én, tehát ma este kilenckor kezdődik, méghozzá a Bécsi Szimfonikusok, Conchita, valamint a Gipsy-Jazz ördöge, Harri Stojka közreműködésével. A látványos megnyitót a Bécsi Városháza előtti téren, a Rathausplatzon tartják, a belépés ingyenes.