LIFE program: jó 280 millió € élhető jövőnkre

Az Európai Bizottság az uniós költségvetésből több mint 280 millió eurós beruházási csomagot hagyott jóvá a LIFE-program több mint 120 új projektjének támogatása céljából. (A kép forrása: https://sven-giegold.de/gruenes-programm-zur-europawahl)

A környezetvédelmi és éghajlat-politikai intézkedések finanszírozására szolgáló LIFE program költségvetéséből nyújtott uniós források összesen közel 590 millió euró összegben mozgósítanak majd beruházást nagy ívű környezetvédelmi, természetvédelmi és éghajlat-politikai célok megvalósítására.
A beruházások az európai zöldmegállapodás céljainak megvalósításához is hozzá fognak járulni, egyebek között azáltal, hogy támogatják az uniós biodiverzitási stratégia és a körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési terv megvalósítását, hozzájárulnak a koronavírus-világjárvány hatásainak kezelésére szolgáló környezetkímélő gazdasági helyreállításhoz, és elősegítik, hogy Európa 2050-re klímasemleges kontinenssé váljék. Az új projektek között sok a több tagállam együttműködésén alapuló, határokon átívelő projekt.

A 280 millió eurót meghaladó finanszírozásból az EU megközelítőleg 220 millió eurót juttat majd a környezetvédelem és forráshatékonyság, a természetvédelem és biológiai sokféleség, valamint a környezetvédelmi irányítás és tájékoztatás területén megvalósítandó projekteknek, és több mint 60 millió euróval támogatja majd az éghajlatváltozás mérséklésével, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással, valamint az éghajlat-politikaiirányítással és tájékoztatással foglalkozó projekteket. A finanszírozásban részesülő projekteket a LIFE 2019 pályázati felhívására válaszul benyújtott több mint 1250 pályázat közül választotta ki az értékelő bizottság.

A LIFE program részeként a LIFE-CLIMCOOP magyar irányítású terv is uniós támogatást nyert el az éghajlat-változáshoz való alkalmazkodás kategóriájában. Arra keres megoldást, hogyan tudnak az ipari övezetek és a városok egyesült erővel fellépni a városok éghajlat-változáshoz való alkalmazkodása céljából. Magyarországon a városok csak akkor tudnak eredményesen alkalmazkodni a klímaváltozáshoz az új ipari övezetekben, ha a vállalkozások hatékonyan együttműködnek az önkormányzati hatóságokkal.

A Miskolci Egyetem által koordinált LIFE-CLIMCOOP-csapat olyan intézkedéseket fog kidolgozni és bemutatni, melyek egy városi önkormányzat és egy multinacionális vállalat együttműködésén alapulnak. Ezek az intézkedések elő fogják segíteni a rendelkezésünkre álló erőforrások hatékonyabb felhasználását, és javítani fogják az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást szolgáló intézkedések közös előkészítését a veszélyeztetett városi és ipari területek védelme érdekében.

A megvalósítandó konkrét intézkedések közé tartozik az esővíz tartályokban történő gyűjtése a vízhiány leküzdése végett, zöldtetők (azaz növényzettel beültetett födémek) és zöldfalak (azaz növénnyel borított falak, más néven vertikális kertek) kialakítása, valamint olyan, természetes vízmegtartást célzó intézkedések bevezetése, amelyek csökkentik a villámárvizek kockázatát. A cél az, hogy a modellt először Magyarországon, majd egész Közép- és Kelet-Európában is egyre többen alkalmazzák.