„Brutális, vérszomjas gyilkosság” – Putyin, te tetted ezt! – elképesztő háborús bűnöket követnek el Ukrajnában az oroszok

(Forrás: Der Spiegel) Egyhónapos ostrom után az ukrán csapatok visszafoglalták a Kijev melletti Bucsát. Az utcákon sok halott civilt találnak. Mindez orosz háborús bűnökre utal. A képek borzalmasak

Lerombolt utca Bucsában: minden orosz háborús bűnre utal (Fotó: Zohra Bensemra / Reuters)

A kamera egy mozgó autóról filmez, és nem mutat mást, mint a halált. Néhány méterenként élettelenül hevernek a földön az emberek: gyerekek, sok felnőttnek kábelkötegelővel van a háta mögött összekötve a keze. A videót Buchában, az ukrán fővárostól, Kijevtől északnyugatra fekvő kisvárosban forgatták. Az ukrán védelmi minisztérium a Twitteren tette közzé a hátborzongató jelenetet (Figyelem: a videó tartalma sokakat zavaró lehet).

Egy halott fekszik a földön egy leégett busz mellett. A Human Rights Watch jogvédő szervezet már összegyűjtötte az első bizonyítékokat egy háborús bűncselekményről Bucsában; orosz katonák követték el az ukrán civil lakosság ellen.

A Der Spiegel riportere, Thore Schröder Bucsából számol be arról, hogy ma délután még holttestek hevertek az utcákon. Az egyik a háta mögött megkötött karral, másokat láthatóan lelőtték a biciklijükről. A legtöbb holttesten a fejlövés nyoma látható.

Tömegsír 280 holttesttel

Bucsa jó hónapig orosz megszállás alatt volt. Anatolij Fedoruk, Bucsa polgármestere szerint az orosz katonák legalább 300 lakost megöltek meg. – Egyes utcákban 15-20 holttest hever szanaszét a földön – mondta a polgármester. Az ukrán katonák most is több tucat, az út szélén fekvő holttestről számoltak be.

Az ukrán katonák rémült tekintettel nézik a jelenetet a felszabadult Bucsában. (Fotó: Vadim Ghirda/AP)

Eközben a hatóságok már mintegy 280 civilt temettek el egy tömegsírba. Az Ukrajinksa Pravda szerint az orosz megszállás alatt a halottakat nem temették el.

Sokukat orosz katonák lőtték agyon – írta a Twitteren Mikhailo Podoliak ukrán elnöki tanácsadó. „Nem voltak katonák, nem volt fegyverük, nem jelentettek veszélyt” – írta. – Hány ilyen eset történik jelenleg a megszállt területeken?Anton Gerasenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a Twitteren megerősítette: a civileket orosz katonák lőtték agyon. Egy általa megosztott képen egy holttest látható háta mögött megkötött kézzel. „Ez nem gondatlanság okozta halál, nem önvédelem. Ez brutális, vérszomjas gyilkosság.”

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet már összegyűjtötte az első bizonyítékokat egy háborús bűncselekményre Bucsában. A szervezet interjút készített egy nővel, aki szemtanúja volt, amint az orosz csapatok összegyűjtöttek öt férfit. A férfiaknak le kellett volna térdelniük, és a fejükre kellett volna húzniuk a pólójukat. Egyiküket ekkor tarkón lőtték.

„Egyértelmű esetet dokumentáltunk az Orosz Föderáció erői által március 4-én Bucsában végrehajtott gyors kivégzésről” – mondta a Human Rights Watch szóvivője.

Az ukrán hadsereg szerint Bucsa – akárcsak a közeli Irpin és Gostomel – bő öt héttel az orosz invázió után teljes katonai ellenőrzés alá került. „Az egész kijevi régió – megtisztítva az ellenségtől” – írta Anna Maljar védelmi miniszterhelyettes szombat este a Twitteren.

A helyszínek nagy jelentőséggel bírtak, a Kreml csapatai nem sokkal a háború kezdete után megpróbáltak belőlük előre nyomulni Kijev felé. Gyorsan elfoglalták a Gostomel katonai repülőteret. Az, hogy az orosz katonák most elmentek, egyrészt a Kreml által bejelentett stratégiai kivonulásnak, másrészt az ukrán katonák energikus küzdelmének köszönhető – írja az mrc/dpa/Reuters

A bucsai atrocitások borzalmat keltenek Németországban

(Forrás: DPA) A német kormány még szigorúbb szankciókat követel Oroszországgal szemben az ukrán főváros, Kijev egyik külvárosában történt atrocitások után. Olaf Scholz kancellár (Németországi Szociáldemokrata Párt) vasárnap Berlinben követelte: „könyörtelenül ki kell vizsgálnunk ezeket az orosz hadsereg által elkövetett bűncselekményeket”. Annalena Baerbock (Zöldek) külügyminiszter a háborús bűnösök Nemzetközi Büntetőbíróság elé állítása mellett foglalt állást. Kijev északnyugati részén, a hetek óta harcok sújtotta Bucsában számos holttestet találtak. Mintegy 280 embert temettek el egy tömegsírba.

„Követelem, hogy az olyan nemzetközi szervezetek, mint a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága, kapjanak hozzáférést ezekhez a területekhez, hogy függetlenül dokumentálhassák az atrocitásokat” – mondta Scholz, anélkül, hogy kifejezetten háborús bűnökről beszélt volna. Az elkövetőket és a bűncselekmények megrendelőit felelősségre kell vonni. A kancellár többször felszólította Oroszországot, hogy egyezzen bele a tűzszünetbe és hagyja abba a harcokat. A háború már több mint öt hete tart.

Baerbock „elviselhetetlennek” nevezte a Bucsáról készült képeket. A Twitteren személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnököt tette felelőssé: „Putyin féktelen erőszakossága ártatlan családokat irt ki, és nem ismer határokat”. A zöldpolitikus hozzátette: „ háborús bűnökért felelősöket felelősségre kell vonni”. Ukrajnának még több támogatásra van szüksége a védelemben – mondta. Baerbock nem bocsátkozott részletekbe.

Robert Habeck (Zöldek) gazdasági miniszter szintén szigorúbb szankciókat sürgetett Oroszországgal szemben. „Ez a szörnyű háborús bűncselekmény nem maradhat válasz nélkül” – mondta az alkancellár a Bild című lapnak. Elmondta, hogy az EU-n belül a szankciók szigorítását készítik elő. Az európaiak már eddig is büntetéseket szabtak ki az orosz agresszió február 24-i kezdete óta. Christian Lindner pénzügyminiszter (Szabad Demokrata Párt) a Twitteren szintén az Ukrajna elleni háború bűnös jellegét bizonyító cselekményekről beszélt.

Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök Berlinben kijelentette: az Oroszország által elkövetett háborús bűnöket most már az egész világ láthatja. Korábban Andrij Melnyik, Ukrajna németországi nagykövete Oroszország iránti megkérdőjelezhető politikai közelséggel vádolta meg: „Steinmeier számára az Oroszországgal való kapcsolat valami alapvető, sőt szent dolog volt és marad, bármi történjék is” – mondta Melnyik a Tagesspiegelnek.

Nem csak Bucsában követtek el az oroszok háborús bűnöket

(Euronews) Az Oroszország által elkövetett háborús bűnöket vizsgáló ukrán ügyészek szerint összesen 410 holttestet találtak Kijev melletti városokban.

Miután Ukrajna közölte, hogy visszafoglalta a főváros környéki régiót, Irina Venediktova főügyész közölte, az azonosított holttestek közül 140-et megvizsgáltak.

Ezt azután jelentették be, hogy világszerte elítélték a Bucsa városában történteket, ahol civil ruhás holttesteket találtak szétszórva az úttesten. A polgármester szerint már 280 ember holttestét temették tömegsírokba. Mint mondta, tarkón lőtték őket: férfiakat, nőket. Állítása szerint kamaszokat is látott a halottak között.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap visszautasította, hogy az orosz katonák civileket öltek meg az ukránok által visszafoglalt Bucsa városban. „A kijevi rezsim által közzétett összes fénykép és videó, amely állítólag orosz katonák által a Kijevi területen lévő Bucsa városban elkövetett állítólagos «bűncselekményről» tanúskodik, újabb provokáció” – közölte moszkvai katonai tárca.

Szombaton Venediktova azt mondta, az ukrán katonai ügyészség „összegyűjti és megőrzi az orosz agresszió bizonyítékait, fenntartja a közrendet, biztosítja a katonák jogainak tiszteletben tartását”.

A bucsai orosz mészárlást, az EU, a NATO és az ENSZ is élesen elítélte. Az ügy miatt Olaf Scholz német kancellár, ahogy Annalena Baerbocs előzetesen jelezte is, újabb, keményebb szankciókat jelentett be Moszkvával szemben.