Egyiptom elveszett kincsei – a tévében

A National Geographic Egyiptom elveszett kincsei című sorozata bejárja az észak-afrikai országot, hogy bemutassa a modern archeológia legújabb eredményeit. Mindazoknak ajánlható, akit érdekelnek a piramisok, Kleopátra, Nefertiti, Tutankhamon titkai.

Alighanem Egyiptomban rejlik a legtöbb és legkülönlegesebb régészeti lelelet a világon. Az Egyiptom elveszett kincsei dokumentumfilm-sorozatban a tudósok a piramisok sötét járataiban kúsznak; ismeretlen, hosszú ideje lezárt sírkamrákat nyitnak fel, és háromezer éves, mégis jó állapotban megmaradt múmiákat vizsgálnak 21. századi eszközökkel.

A sorozatban a tudósok megpróbálnak választ adni a piramisokkal kapcsolatos legizgalmasabb kérdésekre: Miért és mikortól emeltettek maguknak piramisokat az egyiptomi fáraók? Miként lehetett megfelelni a nagyratörő uralkodói elvárásoknak? Mi volt a korabeli mérnökök és építőmunkások titka? Mi vetett véget a piramisok korszakának? Egy idő után miért hagyták magukra az ókori egyiptomiak ezeket a nagyszerű építményeket?

A régészek Egyiptom egyik legmisztikusabb alkotása, az oroszlántestű gízai nagy szfinx mítoszának is utánajárnak. Megtudható, hogy milyen szerepet játszottak az állat-istenségek az egyiptomi kultúrában. Továbbá: egy kutatócsoport szenzációs leletekre bukkant, ritka mumifikálódott állatokra, valamint olyan szfinx-szobrokra, melyeknek eddig még a létezéséről mit sem sejtettünk.

A sorozatban a többi között szó lesz még, Egyiptom egyik leghíresebb fáraójáról is, Tutankhamonról. A régészeknek, a modern eszközök segítségével sikerült bepillantaniuk a háromezer éves múmia kötése alá, és fény derül arra is, hogy annak idején miként készültek a gyermekkirály sírjában talált kivételes szépségű kincsek.

Jó tudni: Tut-an-khamon nevében a középső szótag valószínűleg azt jelenti, hogy “élet”. Feltételezhető, hogy Tutankhamonnak volt egy szoptatós dajkája, mégpedig a saját lánytestvére.  Archeológiai kutatások szerint Tutankhamon egész életében betegeskedett. Maláriában szenvedett, valamint Köhler-betegségben. Ez utóbbi a csontok és a porcok ritka gyulladása. A fáraó esetében ez a betegség a lábát támadta meg. Erre utal az is, hogy a sírjában sétabotot is találtak…

Természetesen, ha Egyiptomról van szó, akkor Kleopátra sem hiányozhat: ezúttal Kleopátra személyéről és koráról tudhatunk meg új információkat. Kleopátra mellett Egyiptom egyik legrejtélyesebb királynője, Nefertiti életét is megismerhetjük jobban. A régeszek ugyanis feltártak labirintusra emlékeztető, ismeretlen sírokat rejtő földalatti járatokat, valamint egy szokatlan temetkezési tárgyakkal teli koporsót is felfedeztek…

Az Egyiptom elveszett kincsei márciusban szombat esténként kilenc órától láthatók a National Geographic csatornán; az első vetítés március 13-án lesz, címe: Tutankhamon titkai.