A beszélgetés jót tesz – telefonvonal magányosoknak Bécsben

A beszélgetés jót tesz néven magányos embereknek helyeztek üzembe segély-telefonvonalat Bécsben. Kezdetben különféle szakmai szervezetek harminc munkatársa fogadja a hívásokat, akár még török nyelven is. Később bosnyák, szerb és horvát nyelvű elérhetőséggel bővítik a hívások/beszélgetések kínálatát. (A nyitó képen: Bécsben is sokfelé fordulnak az emberek, csak kevesen egymás felé; a felvétel forrása: https://photaq.com)

Az elmagányosodás problémája már a koronavírus megjelenése előtt is jelen volt, kiváltképp az olyan nagyvárosokban, mint amilyen Bécs is. A pandémia alatti elszigeteltség azonban súlyosbította ezt, így a probléma még inkább előtérbe került. Michael Häupl, volt bécsi főpolgármester, jelenleg a hátrányos helyzetűeket támogató Volkshilfe Wien vezetője elmondta: a fővárosi háztartások 48 százaléka szingli, és ha csak ezek harmada vagy negyede szenved a magánytól, már muszáj tenni valamit.

Az osztrák fővárosban ezért létrehozták az első olyan telefonos segélyvonalat, amit kifejezetten a magányos, beszélgetésre vágyó emberek hívhatnak.

A kezdeményezés nem csupán időseknek szól, hiszen a fiatalabbak között is egyre többen érzik egyedül magukat és egy kellemes, megértő beszélgetés akár súlyos betegségek kialakulását is megakadályozhatja. A forróvonalon egyelőre harminc munkatárs dolgozik – különféle korcsoportokból. Ők a három alapító szervezet – a Wiener Volkshilfe, a Szamaritánus Szövetség és a nyugdíjasok egyesülete – önkéntesei. Közülük tízen törökül is tudják fogadni a hívásokat. Mielőtt munkába álltak volna, mindenki képzésben részesült, és feltétel volt az is, hogy az illető pszichésen stabil és terhelhető legyen.

Ha a kezdeményezés beválik, a jövőben bosnyák, szerb és horvát operátorok is munkába állhatnak majd, hogy még több magányos emberen segíthessenek. A szerk. megj.: annak ellenére, hogy sok tízezer magyar él Bécsben is, számukra (egyelőre) nincs ilyen segítő ajánlat.