Példára serkentő a norvégok zöld önvédelme

Oslo, a Norvég Királyság fővárosa kapta meg az idén az Európa Zöld Fővárosa címet az Európai Bizottságtól. A norvég főváros vezetése és lakossága következetes elszántsággal igyekszik mindent megtenni azért, hogy jövőre – az 1990. évi értéknek – a felére csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása, és miként az észak-európai országban élő, feleségével együtt buszvezetőként dolgozó egykori kollégánk írja: a következő három évtizeden belül Oslo szeretné eltörölni a ma még létező karbonlábnyomát. (Nyitó képünk forrása: https://kontrast.at)

A nálunk ma még elképzelhetetlen célért. – A nemzetközi sajtó is fölkapta a hírt, miután kitudódott: budapesti kormánykörök szerint „ökológiai hisztériakeltés” folyik, Orbán kormányfő nem is volt hajlandó aláírni az európai uniós klímaegyezményt, mert előbb a markát tartja, készpénzt akar: „Először akkor beszéljünk talán a pénzről!”

Egy norvég város utcája. (Kép: https://kontrast.at)

Tudósítónk – új hivatásánál fogva – közvetlenül is részese a norvégok klíma-megóvási igyekezetének. Nem csupán a fővárosban, az egész országban szorgalmazzák a nulla károsanyag-kibocsátású (tömeg)közlekedési eszközök használatát.

A közösségi közlekedésben az új járművek többsége biogázzal üzemel vagy elektromos meghajtású. Tudni kell, itt 8 évente cserélik a buszokat. És csak új járműveket állítanak forgalomba.

A levegőszennyezés radikális csökkentését szolgálja a napról napra több, ráadásul zajtalanul közlekedő villanyautó. Bár az elektromos autók aránya becslés szerint legalább 30–33 százalék, a norvégok szerint még messze van a kívánatostól. A Tesla egyébként itt „nemzeti autómárkának” számít – mondja az észak-európai országban letelepedett tudósítónk. – Sorra létesítik az autómentes övezeteket, továbbá nagy lendülettel fejlesztik a kerékpárutakat és hozzájuk tartozó infrastruktúrát.

És ha már közlekedés: a norvégok még a szemetet és a szennyvizet is okosan hasznosítják: a kukásautókat és a buszok egy részét hajtó biogázt állítanak elő belőle.

Példás módon működik Norvégiában a szelektív hulladékgyűjtés. Senki sem rest, hogy szétválogassa a papírt, a műanyagot, a fémet, az üveget, és el is vigye a legközelebbi hulladékszigethez, amely körül példás rend uralkodik, nem úgy, mit Magyarországon sok helyütt.

Az elektromos áramot (az ország földrajzi adottságainak köszönhetően) különösen környezettudatosan állítják elő: körültekintően hasznosítják a szél és víz energiatermelő képességét. A fényt kibocsátó dióda, azaz a LED-világítás különösen elterjedt Norvégia-szerte, ahol hagyományos villanyizzót már csak elvétve, bizonyos boltokban lehet beszerezni.

Ingyenes parkolás ès áram elektromos autóknak.

Védik a természetet, rengeteg a zöld terület. Jóformán bármelyik településről 5-10 perc sétával elérhető valamilyen kirándulóhely. Ettől is olyan jó a levegő. Tudósítónkból előbújt eredeti hivatása, ugyanis informatikai újságíróként dolgozott itthon:

Itt teljes körűen és kiválóan működik az elektronikus ügyintézés. Szinte mindent online intézel, nem termelik tonnaszámra a fölösleges papírokat. A gyakorlatban ez így fest: amikor megnyitod az első bankszámládat (ez nem olyan egyszerű, állandó norvég személyi szám szükséges hozzá sok helyen), akkor egyben ügyfélkapu-hozzáférést is kapsz. Itt bankid-nek hívják. A bankid által gyakorlatilag abszolút biztonsággal már bárhová be tudsz jelentkezni; a központi nyilvántartás révén rengeteg dolgot intézhetsz néhány kattintással. Bejelentheted az új lakcímedet, amiről aztán automatikusan értesítik a bankot, az egészségügyet (ez alapján kapsz új háziorvost). Elektronikus az adóbevallás, az adókártya… Itt választhatsz háziorvost, követheted az egészségügyi életutadat (nem gátolja az innovációt a személyiségi jogok túlzott védelme, minden átlátható), megnézheted és kezelheted az elektronikus receptjeidet stb.

És végül (a teljesség igénye nélkül) az azonosítóddal léphetsz be a norvég szerencsejáték internet-oldalára, ahol igény szerint akár teljesen online veheted igénybe a szolgáltatásokat… Ha nyersz, akkor automatikusan utalják a számládra a pénzt, nincs szelvény, nem kell ellenőrizni a számokat.