Visszaszerzi régi fényét a bécsi U6-os metró

Felújított állomások, az eddiginél tisztább, klimatizált szerelvények, biztonsági kamerarendszer fogadja a jövőben a bécsi U6-os metró utasait. Ráadásul szeptembertől tilos erős szagú ételeket enni a vonatokban, ami régi vágya sok utasnak.  (A nyitó képen: felfestés az U6 peronján – a sárga részt kell szabadon hagyni. © Wiener Linien / Jobst)

Mivel a teljesítményéhez képest méltatlanul alulértékelik a bécsiek az U6-os metróvonalat, a Wiener Linien átfogó intézkedéscsomaggal szeretne javítani az évente 80 millió utast szállító vonal megítélésén.

Az U6 egyik szerelvénye befut a Neue Donau állomásra – fürdőzők a Duna-szigeten.

© Wiener Linien / Manfred Helmer

A 17 400 méter hosszú vonal mentén folyamatosan felújítják az Otto Wagner tervezte állomásépületeket (az U6 jórészt az egykori, a 20. század első negyedében épült Stadtbahn vonalán közlekedik) és LED-esre cserélik a világításukat. Ezek nemcsak kevesebbet fogyasztanak, de nagyobb fényt is adnak, így növelik az utasok biztonságérzetét. Bekamerázták az összes szerelvényt, az állomásokat és a vonatokat pedig biztonsági személyzet járja.

Mivel az U6 viszonylag hosszú szakaszon közlekedik a földfelszínen, a nyári hőségben a szerelvények gyorsan átmelegednek. Noha a kocsik fele már klimatizált, a régi típusú szerelvényekben sokat panaszkodnak a melegre az utasok. Első megoldásként napsugárzás ellen védő fóliát ragasztottak az ablaküvegekre, az ablaktáblák fölé pedig szellőzőket szereltek. Ezenkívül egy új szellőzőtechnika próbája is elkezdődött, a szerelvényeket pedig vegyes – klimatizált és régi típusú – kocsikkal közlekedtetik.

A Nußdorferstraße metrómegálló felújítása a tavasszal kezdődött.

© Wiener Linien / Manfred Helmer

Az új mosóberendezésnek köszönhetően az utasokat ezentúl még tisztább szerelvények fogadják: kéthetente az összes kocsira sor kerül a 600 ezer euróért létesített mosóban. Egy mosáshoz mintegy 3 ezer liter víz kell, aminek a 95%-át összegyűjtik és felhasználják a következő mosáskor. A szerelvényeket belülről naponta végigtakarítják, hat-nyolc hetente pedig a padlótól a plafonig végigcsutakolják – beleértve az üléseket és az ablakpucolást is. A nagyobb tisztasághoz várhatóan az is hozzájárul majd, hogy szeptembertől nem szabad erős illatú ételeket fogyasztani a szerelvényekben, így kevesebb lesz az ételfoltok miatti szennyeződés.

Noha az U6 megbízhatósága 99%-os, a menetrend pontosabb megtartása végett a forgalmas állomásokon felfestik a peronokon, hogy hol kell várakozni, és melyik részt kell szabadon hagyni a leszálló utasoknak. Így a felszálló utasok végre nem akadályozzák majd a leszállókat. A Westbahnhofon már fel is festették a peronokra a jelzéseket, ezután pedig a Meidlingi pályaudvarnál lévő metrómegálló, a Spittelaui és Längenfeldgassei metróállomás következik.