„Volt, nincs, fene bánja!…”

A révkomáromi Duna-parti, egykori vámterületen a napokban kiemelték helyéről és elszállították a magyargyűlölő Szlovák Nemzeti Párt által a trianoni békediktátum 90. évfordulója alkalmából állított fekete emlékoszlopot. (A nyitó képen: elszállítják a kiemelt oszlopot.)

A csak szlovák szövegű kőtábla egy évtizeden át rontotta a magyar – és a jóérzésű szlovák polgárok kedélyét. Az oszlop felirata szerint a Szlovák Köztársaság ezzel az emlékművel fejezte ki köszönetét az I. világháború győztes hatalmainak azért, hogy „a trianoni békeszerződést 1920. június 4-én aláírták a versaillesi Grand Trianon palotában, ekképp megpecsételve Magyarország sorsát – elősegítve feldarabolását, kialakítva Cseh-Szlovákia és más országok határait, s megteremtve az új Európa arculatát”. 

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) egykorim, sok tekintetben hírhedt vezéréről „Slota-mementónak“ is csúfolt oszlopot annak ellenzői már röviddel a felállítása után kalapáccsal rongálták meg, s azóta is különféle, itt nem részletezhető módon fejezték ki ellenszenvüket… 

Az új, örvendetes fejleményről beszámoló Ma7.sk felvidéki magyar hírportál munkatársának, Nagy-Miskó Ildikónak nyilatkozó révkomáromi polgármester, Keszegh Béla elmondta: már az oszlopállítás tíz évvel azelőtti engedélyezése és helyének kiválasztása is elég különös módon történt.

„Nemcsak magyar, hanem szlovák részről is elhangzottak már akkor olyan ellenérvek, hogy az emlékművet helytelen lenne a forgalom miatt nehezen megközelíthető szigetecskére felállítani. Végül a Ján Slota vezette SNS mégis megszerezte az engedélyeztetését. A jelenlegi körforgalom- és parkoló-építkezés részeként pedig a terület tulajdonosa, az SSC szlovák útkezelő vállalat távolíttatta el az oszlopot… Az oszlop az SSC raktárából bizonyára visszakerül majd az emlékmű tulajdonosához, tehát az SNS-hez” – tette hozzá Keszegh Béla, rámutatva, hogy a hivatalosan engedélyezett oszlopdöntés a vonatkozó projekt része, tehát a végleges eltávolítására került sor. „A körforgalom-építéssel kapcsolatos munkákat korábban Komárom város a kivitelező SSC illetékeseivel egyeztetve készítette elő, s abban szerepel az emlékoszlop végleges eltávolítása. Egyébként a közbeszerzést a Strabag Kft. vállalat nyerte el, amely további beszállítóval végezteti el a különféle munkálatokat“ – hangsúlyozta Révkomárom polgármestere.

E belvárosi térségben ugyanis fél év alatt két modern körforgalom is épül. Az egyik a jelenlegi útkereszteződés helyén, a másik pedig a parkolóból való kijutást szolgálja, s rávezet majd az Erzsébet-hídra, azon át a déli, komáromi oldalra. A munkálatok összefüggnek az új közúti Duna-híd építésével, amely Komárom nyugati végén kapcsolja össze a két partot – és a két szomszéd-országot, nagyban tehermentesítve a régi hidat.

A komáromi parkoló.

Az eredeti terveknek megfelelően folytatódik a Komáromot Révkomárommal összekötő új Duna-híd építése, és a munkákat a nyár végén, az ősz elején befejezik – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán, miután egyeztetett a szlovák diplomácia új vezetőjével, Ivan Korčokkal. Biztosították egymást arról, hogy a két ország közötti zavartalan áruforgalmat fenntartják. Ez alapvető fontosságú a szlovákok és a magyarok ellátásbiztonsága szempontjából, főleg úgy, hogy tavaly a kétoldalú kereskedelmi forgalom már jóval meghaladta a tízmilliárd eurót – mutatott rá. A tárcavezetők kitértek arra is, hogy még az idén két ponton összekötik a két ország villamosenergia-hálózatait és jelentősen megnövelik a gázvezeték-rendszereket összekötő interkonnektor kapacitását. Szlovákia az egyik legfontosabb külgazdasági partnere Magyarországnak, „velük van a leghosszabb határszakaszunk, velük dolgozunk jelenleg a legtöbb infrastrukturális összeköttetésen” – hangsúlyozta Szijjártó Péter, miután később telefonon egyeztetett Richard Sulík szlovák gazdasági miniszterrel is. (MTI)

Fotók: Nagy-Miskó Ildikó