Veszélyes termékek: gyakori riasztások

Az Európai Bizottság ma közzétette friss jelentését a nem élelmiszer jellegű termékek uniós riasztási rendszeréről, melyet a veszélyes termékek forgalomba hozatalának megakadályozása, illetve korlátozása végett hozott létre. (Gyerekek használták volna a visszavont játékok 43 százalékát; forrás: tudatosvasarlo.hu)

A jelentés azt mutatja, hogy évről évre növekszik a riasztásokat követően meghozott hatósági intézkedések száma. 2019-ben 4477 ilyen intézkedés történt, tizedével több, mint esztendővel előtte. Az intézkedések széles skálát ölelnek fel: egyes esetekben a forgalmazók vagy a kiskereskedők még azelőtt kivonják a forgalomból vagy megsemmisítik a nem biztonságos terméket, mielőtt az eljutna a fogyasztókhoz, más esetekben a fogyasztók által már megvásárolt terméket kell visszahívni.
 
Az európai adatok szerint a legtöbb bejelentés (az összes bejelentés 29%-a) a játékok termékcsoportjára vonatkozott, melyet a gépjárművek (23%), illetve az elektromos készülékek és berendezések (8%) kategóriája követett.

Magyarországon a legtöbb riasztást (43%) szintén a játékok kategóriájában adták ki, ezt követték az elektromos készülékek és berendezések (15%), harmadik helyen pedig a ruházati termékek, textíliák és divatcikkek (11%).