Mozgást ösztönző játékot szerveztek Bécsben

Több mozgást a mindennapokba és serkenteni a klímavédelemre – ez a célja a „Street-Points” nevű bécsi játéknak; jutalomban részesül az, aki gyalog, akár biciklivel, rollerrel közlekedik. A programra már több mint hétezer iskolás jelentkezett. (Kép: © Mobilitätsagentur/Christian Fürthner)

A koronavírus a gyerekek szabadságát is erősen korlátozza, így kevesebb esélyük van mozogni, mint azelőtt. Minden ötödik bécsi tanulót ráadásul autóval visznek iskolába. Ha a gyerekek gyalogol(hat)nának, a napi mozgásigényük akár harmadát is kielégíthetnék. Ezt tűzte ki célul a „Street-Points” nevű játék, amivel az iskola, a bolt felé vezető út, a barátok és rokonok meglátogatása játékos mozgásformává válik. A gyerekek megszokják, hogy gyalogolnak és biztosabban mozognak majd a városban, ráadásul minden egyes megtett lépéssel védik a környezetüket. Huszonhét iskola és sok ezer tanuló jelentkezett már a fizikai aktivitást ösztönző akcióra, amelyben szülők, nagyszülők, barátok, akár cégek is részt vehetnek.

Az október elején kezdődött és november 13-ig tartó játékhoz Donaustadt és Liesing városrészekben lehet csatlakozni. Előbbi már harmadszorra vesz részt hasonló programban. Hetven+egy olyan állomás található a két kerületben, amihez a részvevők a városi séták során egy kártyát érintenek, így pontokat kapnak, amiket majd nyereményekre lehet beváltani. Akkor jár pont valakinek, ha közvetlenül két egymást követő dobozt egy órán belül maga mögött hagyott. Szabad sétálni, rollerezni és biciklizni is. Összesen tíz szintet lehet így elérni. A játék végén mindkét kerület kihirdeti a maga nyertes iskolai csapatát.

A kezdeményezés a Bécsi Mobilitási Ügynökség, a Bécsi Oktatási Igazgatóság, a két kerület vezetése, a Bécsi Egészséget Támogató Egyesület, a Bécsi Gyerekbarátok és Bécs Város képzéssel és fiatalok ügyeivel foglalkozó szervének együttműködésével valósul meg.

A szerk. megj.: Nem kívánom megreformálni a német nyelv osztrák változatát, bár nagyon zavar, hogy egyre több angol szó, kifejezés keveredik még a gyakorta érthetetlen, ám fülemnek kedves „weanerischbe” (wienerischbe) is. Itt van ez a Street-Points-játék, amit nyugodtan nevezhetnének a kedves-kevélyes sógorok utcai vagy bécsi pontoknak. Biztosan mértené mindenki, még az is, aki nem tud wienerischül…