Minden magyar helység számára követendő példa a mobil fasor

Október végéig Bécs sűrűn beépített kerületeiben vendégeskedik az a mobil fasor, amellyel a városi fák fontosságára akarják felhívni a figyelmet. A tíz mezei juhar és madárberkenye mindenhol egy hónapig marad, ezalatt a lakók gondoskodnak róluk. (Nyitó képünk: mobil fasor hívja fel a figyelmet a városi fák értékére Bécsben; Daniel Auer felvétele.)

Áprilistól október végéig kerületről kerületre vándorol egy fasor Bécsben, hogy ezzel is a fáknak a városi klímára gyakorolt jótékony hatására hívják fel a figyelmet. A mobil fasor Währingben, az Antonigasse 20. előtt kezdi turnéját, ahol egy hónapig marad. Ezt követően még öt kerületben „varázsolnak” némi zöld oázist a szürke házfalak közé.

A fasor tíz fából – mezei juharból és madárberkenyéből – áll, mindkettő jól bírja a városi környezetet. A 3,5 méter magasra is megnövő fákat polipropilén szálból szőtt tartókba ültetik, amelyekből bár kifolyhat a felesleges víz, de annyit megtart, hogy a növény ne száradjon ki.

A vándorfasorhoz négy asztalból és padokból álló pihenőhely is tartozik, ahol a helybéliek tájékozódhatnak arról, mennyire fontosak a városi fák a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak és a hősziget-jelenség ellensúlyozásában. Azt is megtudhatják, mit tesz a kerületük a fák és a zöldterületek védelme és növelése céljából.

A vándorfasor árnyékéban akár pikniket is rendezhetnek a flaszterlakók, vagy éppen megpihenhetnek egy kis csevegésre a szomszédokkal, barátokkal.

A fákat mindig azok gondozzák, akik éppen élvezik áldásukat.