Megváltható-e 3000 millió euróért Belarusz demokratikus átalakulása?

Az Európai Bizottság ma átfogó tervet vázolt fel, melyben azt körvonalazza, hogyan kívánja majd segíteni Belarusz gazdasági fejlődését az ország demokratikus átalakulása esetén. A kilátásba helyezett uniós támogatás összege a 3000 millió eurót is elérheti.

Ez tükrözi, hogy az Európai Unió elkötelezetten támogatja a belarusz emberek azon akaratát, hogy hazájukban békés, demokratikus átalakulás menjen végbe a 2020. augusztusi elnökválasztást követően, mely sem szabad, sem tisztességes nem volt. Amint megkezdődik a demokratikus átmenet, az EU aktiválni fogja az intézkedések sorát előirányzó támogatási tervet Belarusz ellenállóképességének javítása céljából.
A tervezett intézkedések egyebek között arra irányulnak, hogy támogassák az ország gazdasági talpra állását, a legfontosabb strukturális reformok megvalósítását, valamint olyan beruházások létrejöttét, melyek a fenntartható infrastruktúrák kiépítését, illetve a zöld és digitális átállást szolgálják.

A gazdaságtámogatási terv kiegészítéseként az EU kétoldalú keretmegállapodás megkötését is kilátásba helyezi az unió és a jövőbeni, demokratikus Belarusz közötti hosszú távú kapcsolatok elmélyítése végett.