Virtuális séta a bécsi jövőben

Hol lakunk majd a jövőben? Milyen lesz egy városrész néhány év múlva? Bécs városa – intézményekkel összefogva – most virtuális sétákon által mutatja meg mindezt. (Kép: IBA Wien/L. Schedl)

A „Hogyan lakunk holnap?” című városi program részeként most bárki betekintést nyerhet abba, hogy milyenek a jövő városrészei. Mindezt még azelőtt, hogy a tervezett építési munkák befejeződnének. Hogy lehetséges ez? A virtuális valóság (VR) eszközével. Bécs városa két kerületben kínál virtuális sétákat. A szervezők között ott van az IBA Wien, a 2016–22 közötti, bécsi nemzetközi építészeti kiállítások sorozata, ezenkívül részt vesz az eseménysorozatban a Bécsi Lakhatási Alap és a Wien 3420 aspern Development AG, ami a 21. századi okosváros, Aspern Seestadt fejlesztésével foglalkozik.

A körpanoráma és a modern grafikai megoldások segítik a leendő városrészek hiteles megjelenítését. Ez az érdeklődőkön kívül annak lehet például hasznos, aki új lakóhelyet keres, és szeretné beleképzelni magát az új környezetbe, segítendő a döntését. A virtuális séta VR-szemüveggel az igazi, de akár pc-ről, tábla-számítógépről, okostelefonról is bejárható a környék. Mindkét helyszín, az „Am Seebogen” és a „Wolfganggasse” is része a már említett Nemzetközi Építészeti Kiállításnak, melynek kiemelt célja, hogy újszerű ötleteket valósítson meg a jövő városi életéhez és az ott lakhatáshoz.

A kezdeményezés nem újkeletű; hagyománya a 19. század közepére nyúlik vissza, akkor kezdtek el egyre több újszerű építészeti megoldást bemutatni a nemzetközi publikumnak.

Jövőre, a programsorozat záró évében egész Bécs „kiállítóteremmé” válik majd, ahol kitűnő ötletek sokaságát lehet megtekinteni.