A Bizottság fenntartható kék gazdaság kialakítását szorgalmazza

Az Európai Bizottság ma új uniós megközelítést terjesztett elő a fenntartható kék gazdaságra vonatkozóan a tengerekkel és partvidékekkel kapcsolatos iparágak és ágazatok számára. A fenntartható kék gazdaság kiépítése létfontosságú az európai zöld megállapodás célkitűzéseinek megvalósításához, valamint a világjárvány utáni zöld és inkluzív helyreállításhoz. A fenntartható kék gazdaságra való átállást többek között az új Európai Tengerügyi, Halászati, Akvakultúra-alap fogja támogatni.

A kék gazdaság valamennyi ágazatának mérsékelnie kell az általa a környezetre és az éghajlatra gyakorolt hatást, legyen szó a halászatról, az akvakultúráról, a tengerparti turizmusról, a tengeri közlekedésről, a kikötői tevékenységekről vagy a hajóépítésről. A biodiverzitási és a klímaválság leküzdéséhez egészséges tengerekre van szükség, amelyek erőforrásait fenntartható módon hasznosítjuk. A fenntartható kék gazdaságra való átálláshoz be kell ruházni az innovatív technológiákba. Ha szél-, hő-, hullám- és árapály-energiára épülő fenntartható óceáni energiaszerkezetet alakítunk ki, az 2050-ben az EU villamos energiájának negyedét állíthatja majd elő. Az algatermelés, az innovatív halászeszközök kifejlesztése és a tengeri ökoszisztémák helyreállítása új, zöld munkahelyeket és vállalkozásokat fog létrehozni a kék gazdaságban.
 
Mai közleményében a Bizottság részletes ütemtervet irányoz elő a következő célkitűzések megvalósítása tekintetében: 

  • a klímasemlegesség és a szennyezőanyag-mentesség elérése,
  • átállás a körforgásos gazdaságra és a szennyezés csökkentése,
  • a biológiai sokféleség megőrzése és a természetbe való beruházás,
  • az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás támogatása és a partvidékek ellenállóképességének javítása,
  • a fenntartható élelmiszer-termelés biztosítása,
  • a tengeri területgazdálkodás javítása. 

Ezenfelül a Bizottság új stratégiai iránymutatásokat fogadott el annak érdekében, hogy javítsa az uniós akvakultúra fenntarthatóságát és versenyképességét. Az iránymutatások közös jövőképet kínálnak az Európai Bizottság, a tagállamok és az érdekelt felek számára, felvázolva, hogyan lehet az uniós akvakultúra-ágazatot oly módon fejleszteni, hogy az ágazat versenyképesebbé és ellenállóbbá váljon, és eközben környezeti, illetve éghajlati teljesítménye is javuljon. Az előterjesztett iránymutatások azt is támogatni fogják, hogy az ökológiai akvakultúra számottevően bővüljön. Az akvakultúra-ágazat olyan egészséges élelmiszereket képes előállítani, amelyek éghajlati és környezeti lábnyoma általában kisebb a szárazföldi gazdálkodásból származó termékek lábnyománál.

Az európai zöld megállapodást ismertető bizottsági weboldal