Vandalírozás: már chatelni is tud

Vanda, a Telekom virtuális üzleti asszisztense már nemcsak a 1414-es telefonszámon, de a szolgáltató honlapjáról elérhető chat-csatornán is várja az ügyfelek kérdéseit, ügyeit. A mesterséges intelligenciának köszönhetően a T-Systems által fejlesztett Vanda chatbot képes értelmezni az ügyfelek magyar nyelven leírt, szabad szöveges kérdéseit, problémáit. A Vanda chatbot hamarosan elérhető lesz a Telekom HU facebook messenger-felületén, illetve a Telekom mobilalkalmazásban is.

A Telekom ügyfelei már megszokhatták, hogy évek óta Vanda, a virtuális asszisztens fogadja hívásaikat a 1414-es ügyfélszolgálati telefonszámon. 2018 nyara óta már minden beérkező hívást a mesterséges intelligencia alapú, magyarul beszélő Vanda fogad, felváltva ezzel a hagyományos nyomógombos menürendszert. Vanda képes értelmezni az élőszóban elhangzott magyar beszédet, képes megérteni az ügyfél szándékát, és a lehető legyorsabban ahhoz a szakértőhöz kapcsolni a hívást, aki kompetensen segíteni tud a megoldásban. Emellett a jól automatizálható és gyakran előforduló, rutinszerű feladatokat el is végzi, szakértő munkatársak bevonása nélkül.

A már ismert Vanda virtuális asszisztens most már chat formájában, a Telekom weboldalába beépülve (például itt) segíti az ügyfelek eligazodását a Telekom termékei és szolgáltatásai között. A chat-beszélgetés indítása után az ügyfelek a kérdésüket magyarul, szabad szöveges formában írhatják le, amit Vanda képes értelmezni, majd akár az abból következő feladatot is elintézi saját maga. Hasonlóan a már hang alapon megszokott megoldáshoz, amennyiben nem tudja értelmezni vagy megoldani a hozzá forduló kérdését, automatikusan ügyintézőt von be a chat beszélgetésbe. Vanda az általános információadás mellett olyan ügyekben tud segíteni, mint például a műszaki hibakezelés, mobilinternet-bővítő csomagok megrendelése, információadás megrendelésekről, egyenleg-lekérdezés, PUK-kód lekérdezés. A Vanda chatbot további nagy előnye, hogy folyamatosan rendelkezésre áll, nem kell ügyfélszolgálatos munkatársra várnia az ügyfélnek.

Vanda a mesterséges intelligenciára támaszkodva képes az ügyfél szabad szöveges igényét, problémaleírását értelmezni, erre a feladatára induláskor 20 ezer tanító mondat segítségével lett felkészítve, de már készül számára egy 70 ezer mondatot tartalmazó frissítés.

Az idei első negyedévben a Vanda virtuális asszisztens már 24 ezer ügyet intézett el chat-beszélgetés formájában. A megoldást támogató fejlesztői csapat a T-Systems-szel közösen folyamatosan vizsgálja az ügyfelek jelzéseit, és dolgozik Vanda „tanításán” azért, hogy minél eredményesebben tudja értelmezni és kezelni a hozzá fordulók ügyeit.

A fejlesztések eredményeképpen kora nyáron Vanda virtuális asszisztens már a Telekom HU facebook messenger felületén, illetve a Telekom mobilalkalmazásban is elérhető lesz.