A Bizottság kezdeményezése: az új európai Bauhaus

Ma tervezési szakaszba léptette az Európai Bizottság az „új európai Bauhaus” elnevezésű kezdeményezést, melyet Ursula von der Leyen elnök hirdetett meg tavaly szeptemberben az unió helyzetéről szóló beszédében.

Bauhaus Budaán (kép: pinterest)

Az „új európai Bauhaus” kezdeményezés lebontja a tudomány, a technológia, a művészet, a kultúra és a társadalmi befogadás közötti határokat, és lehetővé teszi, hogy a tervezés megoldást találjon a mindennapi problémákra. Arra irányul, hogy az európai zöldmegállapodás céljainak megvalósítása céljából ötvözze a tervezést, a fenntarthatóságot, az akadálymentesítést, a megfizethetőséget és a beruházásokat, középpontjában pedig ennek megfelelően a fenntarthatóság, az esztétika és az inkluzivitás áll.

A tervezési szakasz a koncepció finomítását, alakítását szolgálja közös alkotási folyamatban. A kezdeményezést bemutató tematikus webhelyen, ami ma kezdte meg működését, az érdekelt felek – művészek, formatervezők, mérnökök, tudósok, vállalkozók, építészek és diákok, továbbá más érdeklődő polgárok is – kapcsolatba léphetnek egymással, megoszthatják elképzeléseiket, és elmondhatják, véleményük szerint melyek a legsürgetőbb igények és a legfontosabb kihívások. Ezenfelül a Bizottság az idén tavasszal az Új Európai Bauhaus-díjat is meghirdeti első alkalommal.

Bauhaus Budapest-Újlipótvárosban (kép: pinterest)

Az ősszel, a tervezési szakasz lezárultával a Bizottság pályázati felhívásokat tesz majd közzé azért, hogy kísérleti kezdeményezések formájában a tagállamokban legalább öt helyen – uniós források támogatásával – testet öltsenek a kezdeményezésben megálmodott elképzelések. Az öt kísérlet új, fenntartható és egyúttal stílusos megoldások közös megtervezésére irányul.
Végezetül a kezdeményezés harmadik, egyben utolsó szakasza az „új európai Bauhaust” meghatározó ötletek és koncepciók Európán belüli és kívüli népszerűsítését célozza új projektek, hálózatépítés, valamint tudásmegosztás révén.

Az új európai Bauhaus weboldalaAz új európai Bauhaus ismertetéseUrsula von der Leyen elnök videoüzenete az új európai Bauhausról