A Bizottság új uniós eszközzel szabna gátat a túlzott mértékű gázdrágulásnak 

Az Európai Bizottság ma újabb válasszal állt elő a jelenlegi energiaválságra: egy olyan piaci korrekciós mechanizmus bevezetését javasolja, amely megvédené az uniós vállalkozásokat és háztartásokat a gázárak hirtelen és túlzott mértékű megugrásától. (A nyitó kép forrása: www.faz.de)

Annak következtében, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, és fegyverként használja az energiaellátást, a földgázárak példátlan csúcsokat értek el mindenhol az EU-ban, és ez év augusztusának második felében minden eddiginél magasabbra szöktek. Az augusztusi, közel két hetet lefedő szélsőséges áremelkedés rendkívüli károkat okozott az európai gazdaságnak. Azért, hogy ez lehetőleg ne forduljon elő még egyszer, a Bizottság azt javasolja, hogy a gázárak szélsőséges megugrásának esetére vezessenek be egy ideiglenes, célirányos eszközt, ami automatikusan beavatkoznék a gázpiaci folyamatokba. 
A mechanizmus automatikusan működésbe lépne az alábbi két feltétel egyidejű teljesülése esetén:

  • a TTF-en (azaz: Title Transfer Facility, közismertebb nevén TTF, a földgáz virtuális kereskedési pontja Hollandiában) értékesített, legközelebbi lejáratú (front-month) származtatott pénzügyi eszközök elszámolási ára két héten keresztül meghaladja a 275 eurót;
  • a TTF-árak a szóban forgó két hétben 10 egymást követő kereskedési napon legalább 58 euróval meghaladták a cseppfolyósított földgáz, az LNG-referenciaárat.
  • Uniós intézkedések az energiaválság megoldásáért (tájékoztató webszájt)

A Bizottság iránymutatással segíti az energiaválság kezelését, Európa zöld- és digitális átállás

Az Európai Bizottság megkezdte a gazdaságpolitikai koordináció európai szemeszterének 2023. évi ciklusát. A csomag a 2022. őszi gazdasági előrejelzésre támaszkodik, amely szerint az erős első félévet követően az uniós gazdaság mostanra kihívásokkal teli szakaszba lépett.

A kihívások összehangolt fellépést kívánnak a megfelelő és megfizethető energiaellátás, a gazdasági és pénzügyi stabilitás megőrzése végett, valamint a kiszolgáltatott helyzetben lévő háztartások és vállalkozások védelmére oly módon, hogy közben ne sérüljön az államháztartás fenntarthatósága sem. Ugyanakkor a potenciális növekedés gyorsítása és a minőségi munkahelyek létrejöttének fellendítése, valamint a zöld és a digitális átállás megvalósítása céljából gyorsan kell cselekedni.

Az európai szemeszterben megvalósuló gazdaságpolitikai koordináció segíteni fogja a tagállamokat e célok elérésében azáltal, hogy elsőségeket határoz meg, valamint egyértelmű és jól összehangolt szakpolitikai iránymutatást nyújt a következő évre.
A csomag tartalma:

  • éves fenntartható növekedési jelentés
  • az euróövezetre vonatkozó ajánlás
  • a riasztási mechanizmus keretében készült jelentés
  • az együttes foglalkoztatási jelentésre irányuló javaslat
  • a kiigazítási programot követő felügyeleti jelentések.

A riasztási mechanizmus alapján készült idei jelentés következtetése szerint 17 tagállam esetében indokolt részletes vizsgálat elvégzése. A szóban forgó tagállamok: Ciprus, Hollandia, Portugália, Románia, Francia-, Görög-, Német-, Olasz-, Spanyol- és Svédország (amelyek a makrogazdasági egyensúlyhiány kezelésére szolgáló eljárással kapcsolatos felügyelet előző éves ciklusában már részletes vizsgálat tárgyát képezték), valamint Cseh-, Észt-, Lett- és Magyarország, továbbá Litvánia, Luxemburg  és Szlovákia (amik a 2021–22. ciklusban nem képezték részletes vizsgálat tárgyát).

A riasztási mechanizmus részeként készült jelentés a potenciális makrogazdasági egyensúlyhiányok kockázatának feltárására szolgáló átvilágítási folyamat eredménye. Azonosítja azokat a tagállamokat, amelyek esetében részletes vizsgálatra van szükség annak értékeléséhez, hogy fennállnak-e szakpolitikai intézkedést igénylő egyensúlyhiányok.