A biztos béremelkedést leginkább az IT-ágazat garantálja

A KSH friss beszámolója szerint 15 százalékkal nőttek a magánszektorban a fizetések. Az informatikai szektorban azonban ennél is magasabb a reálbér-növekedés, hiszen a folyamatos utánpótlásképzés ellenére sem csökken az informatikai szektorban a munkaerőhiány. Ezen a pályán nemcsak a kellő tapasztalattal rendelkezők, hanem a frissen elhelyezkedők körében is átlagon felüli a béremelkedés. Ráadásul az IT-szektorban elsők között ütötte fel a fejét az új tendencia: euróban megállapított és kifizetett bérekkel védik az alkalmazottakat a forint árfolyamromlása és a rég nem látott infláció hatásai ellen. A Codecool Programozóiskolában végzetteket foglalkoztató cégek közül jónéhánynál ez már bevett gyakorlat.

A magánszektorban dolgozók bruttó havi bére 2022 júniusára elérte az 514 ezer forintot. Ez több mint 15 százalékos növekedés a tavalyihoz képest, és meghaladja a hivatalos inflációt. A Bluebird elemzése pedig azt mutatja, hogy az informatikai jellegű pozíciókban évről évre legalább 20 százalékkal nőnek a fizetések.

Az ebben az ágazatban dolgozóknak azonban nem csupán ilyen módon teljesülnek a folyamatos reálbér-növekedési reményei. Friss jelenség, hogy a leginkább keresett szoftverfejlesztők euróban kapják a fizetésüket – természetesen a magyar törvényekkel konform módon.

A többi közt a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) részére fejleszt komplex elektronikus egészségügyi rendszert a Patients Know Best Ltd. A brit székhelyű cégnél hamarosan a negyedik magyar, a Codecool Programozóiskola képzését végzett fejlesztő lesz alkalmazott. Valamennyien itthonról dolgoznak, távmunkában, alkalmanként repülőre szállnak, hogy csapatépítésen vegyenek részt – legutóbb Barcelonában jártak. Fizetésüket euróban állapítják meg, és abban is kapják.

A szektorban persze nem ők az egyetlenek, akik eurót kapnak kézhez: közvetített a Codecool junior programozót például a horvát Amodonak is, és még más, magyarok által alapított cégnek is.

Noha a Magyarországon bejegyzett vállalkozások a törvény szerint csak magyar fizetőeszközben állapíthatják meg és fizethetik ki a béreket, ez természetesen nem vonatkozik a külföldi cégekre, még ha azok adott esetben valamilyen magyarországi kötődéssel bírnak is. A Codecool Programozóiskola pedig már jó ideje átlépte az ország határait, hiszen oktatóközpontja van Ausztriában, Romániában és Lengyelországban is, online kurzusai pedig az egész világról elérhetők, bár mindenekelőtt a környező országokból jelentkeznek az ilyen képzésekre.

A végzősök a Codecool több mint háromszáz vállalati partnerénél helyezkedhetnek el, ahol általában a legmodernebb foglalkoztatási elvek szerint dolgozhatnak. Körükben elfogadott a hibrid munkavégzés és a távmunka, a digitális kommunikációs és munkavégzési csatornák kihasználtsága.

A piaci körülmények ismeretében a Codecool Programozóiskola folyamatosan azon dolgozik, hogy úgy alakítsa tanfolyamait és saját működését, hogy minél jobban ki tudja elégíteni a tanulók és a munkáltatók igényeit. Itt legfontosabb változás a képzés hossza. A kurzus tananyagának átdolgozásával a képzést 12 hónap helyett már 10 hónap alatt is teljesíthetik a diákok, ezzel rövidítve az új, jövőálló szakmához jutásuk idejét. A munkaerőpiaci igények szerinti átalakítással nem a teljesíthetőség határára tolták ki a képzést, hiszen a Codecoolnál tanulók változatlanul kihasználhatják a képzési módszer azon előnyét, ami szerint lehetőségük van a saját tempójukban haladni.

Ez azt jelenti, hogy az átlagosan 10 hónapos képzést pár héttel hamarabb, vagy később is befejezhetik. A nyáron kezdők már a 10 hónapos rendszerben tanulnak, és a képzést követő 6 hónapos gyakorlati időszak után 2023 második felében már junior fejlesztőként helyezkedhetnek el a Codecool állásgaranciájának segítségével.