Megnyílt az enr, az európai hírszerkesztőség

(Forrás: Agerpres) Minden eddiginél nagyobb szükségünk van az európai hírekre, közelítenünk kell a különféle nézőpontokat, mert az előttünk álló kihívások messze túlmutatnak egy-egy ország határain – jelentette ki Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke Brüsszelben, az European Newsroom (enr) hivatalos megnyitásán.


„Oroszország háborúja Ukrajna ellen, az emelkedő energiaárak vagy az éghajlatváltozás olyan kérdések, amelyek nem ismernek határokat, és a teljes képhez az olvasóknak határokon átnyúló tájékoztatásra van szükségük” – fogalmazott Jourová, hangsúlyozván ugyanakkor a pontos, megbízható, tényeken alapuló információk fontosságát.

Az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke reményét fejezte ki, hogy az European Newsroom (enr)-kezdeményezés segíteni fogja a félretájékoztatás elleni küzdelmet, és bejelentette, hogy az Európai Tanács a jövő héten vitatja meg a sajtószabadságról szóló törvénytervezetet, aminek lehetővé kell tennie, hogy az Európai Bizottság eszközöket adjon a médiára gyakorolt nyomás – testi fenyegetések, közéleti részvételt akadályozó stratégiai perek, politikai vagy gazdasági nyomásgyakorlás – elleni küzdelemhez.

„Elérkezett az idő a cselekvésre. Egyetlen újságíró ellen sem szabadna kémkedni a hivatása miatt. A médiát nem szabad propagandaeszközzé változtatni” – nyomatékosította Jourová.

A dpa elnök-vezérigazgatója, Peter Kropsch rámutatott, hogy a kezdeményezésben részt vevő európai ügynökségek együttműködése az információk szélesebb körű terjesztése révén lehetővé teszi a közvélemény jobb tájékoztatását, az európai hírek mélyebb megértését. Véleménye szerint az enr révén az újságírás minősége is javulni fog.

„A kisebb hírügynökségek, amik egyébként nem engedhetik meg maguknak a saját brüsszeli tudósítóikat, könnyebben hozzáférhetnek a legfontosabb eseményekről szóló tudósításokhoz. Ez azt jelenti, hogy a részt vevő hírügynökségek hasznot húzhatnak a kölcsönös információcseréből” – fogalmazott, hozzáfűzve, hogy a hírügynökségek különböző nézőpontjai széles áttekintést adnak majd az olvasónak az európai szinten megvitatott főbb kérdésekről.

Iulia Matei, Románia EU-s nagykövete hangsúlyozta az enr-projekt fontosságát, amit Brüsszelben működő európai szerkesztőségnek nevezett.

„Románia részvétele az európai hírügynökségek e hálózatában fontos, és lehetővé teszi a romániai közvélemény jobb tájékoztatását az Európát érintő témákról szóló információk jobb terjesztése és magyarázata révén” – mondta Matei.

A dpa német hírügynökség által koordinált média-együttműködést az Európai Bizottság 1 760 000 euróval támogatja. Az igazgatótanács tagjai: dpa (Németország), AFP (Franciaország), ANSA (Olaszország), AGERPES (Románia) és HINA (Horvátország). Az enr heti összefoglalókat tesz közzé az együttműködésben részt vevő ügynökségek által kiválasztott legfontosabb eseményekről angol, francia és német nyelven. Hetente egyszer egy előre egyeztetett témában összefoglalót is közzétesz.

Az eseményen részt vett Margaritis Schinas, az Európai Bizottság európai életmódunk előmozdításáért felelős alelnöke, valamint jelen voltak az európai hírügynökségek igazgatói, üzletemberek, politikusok és újságírók is.