A tét: 17 000 millió euró – ultimátum Orbánnak

(Zsíros Sándor tudósítása) Brüsszeli lapok arról írnak, hogy az EU vezetése ultimátumot adott a magyar és a lengyel kormánynak. Ha holnapig nem adják fel a költségvetési vétót, nélkülük jöhet létre az unió gigantikus segélyalapja. (Nyitó kép: Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor egy korábbi uniós találkozón /Armando Franca/Copyright 2020 The Associated Press.)

Holnap jár le az unió által Magyarországnak és Lengyelország adott határidő a költségvetési vétó visszavonására. Ezt egy magas rangú uniós diplomata közölte több brüsszeli újságírókkal, köztük a Népszava tudósítójával. Az nem világos, hogy a német elnökség milyen javaslatot tett az ügyben. Magyar- és Lengyelország azért blokkolja az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot, mert az unió a demokrácia tiszteletben tartásához kötné az uniós pénzek kifizetését. Ahol rendszerszinten sérül a jogállamiság, ott visszatarthatják a kifizetéseket. A név nélkül nyilatkozó diplomata azt közölte, bíznak abban, hogy Budapest és Varsó készen áll a megállapodásra.

A magyar kormány nevében Szijjártó Péter külügyminiszter már lényegében visszautasította az ultimátumot. A miniszter Brüsszelben megtartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, nehéz megérteni a science fiction-t. De a kormány minden javaslatot visszautasít, amely összekötné a közös európai pénzek kifizetését a senki által nem definiált politikai szempontokkal. „Mi készen állunk a konzultációra természetesen. És mivel nincs konszenzus ezekben a kérdésekben, tovább kell tárgyalni” – mondta Szijjártó Péter.

Az unió helyreállítási alapja egy összesen 750 000 millió eurós közös hitelfelvételt takar, amiből a tagállamok vissza nem térítendő támogatást és kedvező kamatozású hitelt kapnának. A

Magyarországnak jutó rész 17 000 millió euró lenne. Orbán Viktor a szokásos pénteki rádióinterjújában azt mondta, ha rajta múlnék, Magyarország kimaradna a helyreállítási alap létrehozásából.