Szolidaritási folyosók az ukrán mezőgazdasági áruk exportjához

Az Ukrajnával vállalt szolidaritás jegyében meghozott uniós intézkedések újabb elemeként az Európai Bizottság intézkedéscsomagot terjesztett elő, hogy segítse az ország mezőgazdasági termékeinek a kivitelét. (A nyitó kép forrása: www.ukrinform.de)

Az Ukrajna elleni orosz invázió és az ukrán kikötők orosz blokádja következtében az ukrán gabona és más mezőgazdasági áruk már nem jutnak el a rendeltetési helyükre. A jelenlegi helyzetben, ami veszélyezteti a nemzetközi élelmezésbiztonságot, sürgősen alternatív szállítási útvonalakat kell kialakítani az összes lehetséges szállítási mód igénybevételével.

Ezért az Európai Bizottság cselekvési tervet vázol fel szolidaritási folyosók létrehozása céljából, amelyeken keresztül Ukrajna exportálni tudja a kivitelre termelt gabonát, egyúttal pedig hozzá tud jutni a számára szükséges takarmányokhoz, műtrágyákhoz és más importtermékekhez, valamint a humanitárius segélyszállítmányokhoz.

A Bizottság megszünteti a koronavírus-járvány miatti ideiglenes keretet

Az Európai Bizottság fokozatosan meg fogja szüntetni az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretet, ami lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy orvosolják a koronavírus-világjárvány nyomán fellépő súlyos gazdasági zavarokat.

A döntés értelmében nem hosszabbodik meg a 2020. március 19-én elfogadott és legutóbb 2021. november 18-án módosított ideiglenes keret hatálya, amely a keret legtöbb eszköze esetében 2022. június 30-án jár le. A fokozatos megszüntetésre és átállásra vonatkozó jelenlegi terv nem változik, így a tagállamok a tavaly novemberben bejelentetteknek megfelelően 2022. december 31-ig, illetve 2023. december 31-ig továbbra is nyújthatnak célzott beruházás- és fizetőképesség-támogatást.