DiscoverEU: az idén újabb 20 ezer fiatal utazhatja be Európát

A DiscoverEU kezdeményezés legutóbbi, immár negyedik pályázati fordulójában mintegy 20 000 fiatal kap ingyenes utazási igazolványt. A sikeres pályázók 2020. április 1. és október 31. között utazhatják be Európát.

A tavaly novemberben meghirdetett fordulóban 73 941 tizennyolc éves fiatal adta be a jelentkezését szerte Európából. Közülük az értékelő bizottság 20 020 fiatalt választott ki meghatározott értékelési szempontok és tagállami kvóták alapján. Magyarországról 2901 személy jelentkezett, közülük minden hetedik (pontosan 431) részesül ingyenes utazási igazolványban.

Az Európai Bizottság hamarosan felveszi a kapcsolatot a sikeres pályázókkal, akik megkezdhetik útitervük összeállítását. A fiatalok alapesetben vasúton utaznak, de esetenként más közlekedési eszközt is igénybe vehetnek, így például buszt vagy kompot, sőt – kivételes esetben – repülőgépet is. A sikeres pályázók egyedül vagy legfeljebb ötfős csoportokban utazhatnak, és legfeljebb 30 napig lehetnek úton. Az utazási igazolvány mellett segítséget és útmutatást is kapnak, például a fenntartható utazás témájában. A fiatalok a kezdeményezés nagyköveteiként beszámolhatnak tapasztalataikról, és a közösségi média segítségével kapcsolatba léphetnek egymással. Minden résztvevő meghívást kap a nyár folyamán Európa-szerte különböző helyszíneken megrendezésre kerülő DiscoverEU-találkozókra. A kezdeményezés keretében megvalósuló tevékenységek és rendezvények témája 2020-ban a fenntartható zöld Európa lesz.

A Bizottság 2018 júniusában indította útjára a DiscoverEU kezdeményezést az Európai Parlament javaslata nyomán. A mostanival együtt a négy pályázati fordulóban összesen csaknem 350 000 fiatal pályázott, közülük közel 70 000-en  nyerték el a lehetőséget, hogy útra keljenek. Magyarországról eddig összesen 10 285-en pályáztak, közülük 1380-an jelentkeztek sikerrel.

A kezdeményezés résztvevői arról számolnak be, hogy értékes tapasztalatokat szereztek és sokat tanultak utazásaik során. Kétharmaduk nem tudta volna az útiköltséget a DiscoverEU nélkül, saját erőből előteremteni. Többeknek ez volt az első eset az életében, hogy önállóan, szülői vagy egyéb felügyelet nélkül utaztak. 2020-ra az Európai Parlament 25 millió eurós keretet különített el a DiscoverEU céljaira.