Bécs: koronavírusteszt ingyen

Holnap újabb tesztállomás nyílik az osztrák fővárosban. A helyszín a 23. kerületi Liesing, az egyik legsűrűbben lakott városrész Bécsben. A „tesztutca” már az ötödik hasonló létesítmény lesz, és miként az eddigiek, ez is ingyenesen igénybevehető a bécsiek számára. (A nyitó képen: udvarok a tesztutcában.)

Január 30-án, szombaton reggel 6 órakor nyílik meg a legújabb helyszín, ahol Bécs lakói ingyenesen koronavírus-tesztet csináltathatnak. Az ötödik „tesztutcát” egy 23. kerületi középiskola területén, az Anton-Baumgartner-Straße-n alakították ki. A Bécs déli részén található Liesing az egyik legsűrűbben lakott kerület a városban, ezért nagy szükség van a tesztelőállomásra. Egyelőre két mintavételi helyszínt alakítottak ki; igény esetén a kapacitás megkettőzhető. A tesztállomás naponta 6–21 óra között fogadja az érkezőket, a teszteléshez előzetesen online kell bejelentkezni. A procedúra antigén gyorsteszttel történik, pozitív eredmény esetén a helyszínen lehetőség van toroköblítős PCR-tesztet csináltatni. A liesingi tesztállomást csak tünetmentes páciensek vehetik igénybe, aki tüneteket mutat, máshova kell mennie.

A közeli jövőben további tesztelőutcák létesítését is tervezi a város, nem utolsó sorban azért, hogy a bécsiek a munkába járásához kötelező heti teszteket minél több helyszínen elvégezhessék. Az osztrák fővárosban ugyanis egyre több munkáltató kér negatív koronavírus-tesztet.