Újra Lendület vár a fiatal kutatókra

A Magyar Tudományos Akadémia kiválósági programja az idén is teret ad a nemzetközileg kimagasló teljesítményű fiatal kutatóknak áttörő eredményeket ígérő kutatásaik megvalósítására hazai kutatóhelyeken. (A nyitó kép forrása: www.digitalisan.hu)

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Lendület-programban pályázati felhívást tesz közzé kutatócsoportok létrehozására 2021-ben.

A Lendület-program célja a hazai fiatal kutatóbázis erősítése kutatóintézetekben, egyetemeken, közgyűjteményekben és közintézményekben folyó kutatások dinamikus megújításával, valamint kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről való hazahívásával, illetve itthon tartásával. A Lendület-program a kiválóság és a mobilitás együttes támogatására irányul, ennek megfelelően célja, hogy a befogadó kutatóhelyeken új téma kutatására alakuló kutatócsoportok számára biztosítson forrást.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkársága és a Magyar Tudományos Akadémia Titkársága közötti megállapodás szerint mind a pályázatok kiírásáról és elbírálásáról, mind pedig a finanszírozásról és a projektek monitorozásáról az MTA gondoskodik.

A Lendület-program azoknak a kutatóknak nyújt továbblépési lehetőséget, akik már sikeresen pályáztak rangos hazai és/vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási támogatásokra. Két kategóriában lehet pályázni:

Lendület I.-támogatásra azok a kiemelkedő és folyamatosan növekvő teljesítményt mutató, ígéretes fiatal kutatók pályázhatnak, akik 38 évesnél fiatalabbak (1983. augusztus 31. után születtek), PhD-fokozatukat 2017. szeptember 1. előtt szerezték meg, továbbá rangos hazai (OTKA, MTA Bolyai, MTA Prémium) vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási pályázatokon támogatást nyertek.

Lendület II.-támogatásra azok a nemzetközileg is elismert, tartósan kiemelkedő és növekvő teljesítményű vezető kutatók pályázhatnak, akik 45 évesnél fiatalabbak (1976. augusztus 31. után születtek), rangos hazai (OTKA, MTA Bolyai, MTA Prémium) vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási pályázatokon, illetve a Lendület-program vagy egyéb, a Lendület-támogatással összemérhető nemzetközi pályázat keretében korábban már támogatást nyertek.

A Lendület I.-kategóriában a támogatás csak egyszer nyerhető el. A pályázóknak MTMT-azonosítóval kell rendelkezniük, naprakész publikációs adatokkal.

Mindkét kategória nyerteseinek vállalniuk kell, hogy a Lendület-támogatás ideje alatt életvitelszerűen Magyarországon tartózkodnak. A Lendület-programban részt vevő kutatóknak vállalniuk kell továbbá, hogy pályáznak az Európai Kutatási Tanács (ERC) valamelyik kiválósági felhívására.

A Lendület-program 2021. évi pályázati felhívása