Bécs igyekszik munkához juttatni az ötven évesnél idősebbeket

Az „Aktion 20 000” kezdeményezés részeként az önkormányzatnál és a hozzá tartozó cégeknél hoznak létre állásokat Bécsben, hogy 2018-ig megfelezzék az ötven évesnél idősebb, tartósan munkanélküliek számát. Az első 200 állásra július közepétől lehet jelentkezni.

Irodai munka, szociális segítő, műszaki munkatárs, gondnok, úszómester, park- és járdatakarítás – minden végzettséghez kínál megfelelő állást az „Aktion 20 000” munkahely-teremtő kezdeményezés, amelyet az ötven évesnél idősebb, tartósan munkanélküliek álláshoz juttatására hoztak létre Ausztriában.

A múlt évtizedek egyik leglátványosabb munkahely-létesítő programjában mind a kilenc osztrák tartomány részt vesz, a szövetségi kormány két év alatt összesen 778 millió eurót fordít új munkahelyek létrehozására.

Bécsben már ki is jelöltek kétszáz új állást az önkormányzatnál és az irányítása alá tartozó cégeknél, szervezeteknél. Az idősotthonokat fenntartó Kuratorium Wiener Pensionisten Wohnhäuser például 37 személynek tud munkát adni; az ő dolguk az idős lakók elkísérése orvoshoz, bevásárlás vagy éppen felolvasás. A menekültekkel is foglalkozó Fonds Soziales Wien 65 új munkatársat vár tárt karokkal – az adminisztratív munkától a gondnoki feladatokig. Keresnek úszó- és házmestereket, parkgondozókat is. Az első állásbörzét, ahol ezekre a helyekre lehet jelentkezni, július 19-én tartják.

„Kezdettől fogva egyértelmű volt, hogy Bécs is részt vesz az állam „Aktion 20 000” programjában. Nagyon örülök, hogy ilyen rövid idő alatt létre megtaláltuk a programban meghatározott 200 új álláshelyet az önkormányzatnál és a város cégeinél. Ezek a munkahelyek megkönnyítik a folyamatok lebonyolítását, és további szolgáltatások kiépítését teszik lehetővé. Az akció ezen kívül fontos eszköz az időskori elszegényedés megakadályozására” – mondta Renate Brauner gazdasági ügyekért felelős városi tanácsnok (David Bohmann / PID képén) a programról. – Tavaly a Bécsben nyilvántartott munkanélküliek negyede 50 évesnél idősebb volt. Ugyancsak 2016-ban e korosztályból húszezernek már több mint egy éve nem volt munkája.