Orbán, Erdogan két jó barát…

A Der Standard című osztrák lapban Paul Lendvay veterán publicista ezúttal Orbán Viktorról, mint Recep Tayyip Erdogan török államfő hűséges barátjáról tett közzé kommentárt. E barátságot – jegyzi meg a szerző – jövedelmező üzleti kapcsolatok szilárdítják meg.

A Der Standard kommentárjának szerzője kitér arra, hogy a török államfőre a német kormány által kimondott fellépési tilalom árnyéka rávetül a hamburgi G20-as csúcstalálkozó előkészületeire is. A törökországi totalitárius átrendeződés nyomán a német média egységesen üdvözli ezt a német tilalmat. A szólás-, vélemény- és gyülekezési szabadságot nélkülöző NATO-tagország egyre elszigeteltebb a demokratikus világban, és az osztrák külügyminiszter már többször követelte a török EU-csatlakozási tárgyalások végleges beszüntetését. Csak egyetlen uniós kormányfő akad, aki ezekben a napokban kinyilvánítja Törökországgal való politikai szövetségét, Erdogannal pedig személyes barátságát: a magyar miniszterelnök.

Paul Lendvay emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor már 2014 nyarán, az illiberális államról elmondott hírhedt beszédében sikertörténetnek minősítette Törökországot – Kínával, Oroszországgal és Szingapúrral együtt. Később is elhatárolódott az egyes jelentős EU-országokban tapasztalható úgymond törökellenes megnyilvánulásoktól. Üdvözölte a vitatott török alkotmánymódosítást is, azzal érvelve, hogy az erősíti Törökország képességét Európa és benne Magyarország megvédelmezésére.

A legmagasabb szintű politikai és személyes barátságot – számos, nem cáfolt független budapesti médiajelentés szerint – a két ország korrupt oligarchái közötti, busás haszonnal járó üzleti kapcsolatok teszik még szilárdabbá. Így Tiborcz István, Orbán Viktor veje és más barátok nagy volumenű ingatlanügyleteket bonyolítottak le Adnan Polat ismert török milliárdossal és az ő cégeivel. Az, hogy Polat hosszú éveken át a Galataseray török futballklub elnöke volt, összeköti őt a futballért lelkesedő Orbánnal – írja Paul Lendvay a Der Standardban.

Egy másik vezető osztrák lap, a Die Presse is foglalkozik Magyarországgal. Az egyik ilyen írás arról szól, hogy Christian Kern, az ország szociáldemokrata kancellárja hétpontos programban foglalta össze Európa-politikai célkitűzéseit, az úgynevezett E- (vagyis Európa-) tervet, és ennek egyik pontja kísértetiesen hasonlít Emmanuel Macron minapi megfogalmazására. A francia elnök azt mondta, hogy „Európa nem szupermarket”, ahol mindenki kiválogathatja a neki tetsző árut, Európa valamennyiünk közös sorsa. Christian Kern most úgy fogalmazott, hogy „az EU nem bankautomata, hanem értékközösség”.

A Die Presse szerint a kancellár úgy véli, az uniót meg kell védeni három olyan belső fenyegetéstől, amelyek mindegyike a keleti tagországokból ered: egyfelől a keleti munkavállalók által gerjesztett, a nyugati munkavállalóknak alákínáló bér- és szociális dömpingtől, másodsorban az imént említett értékközösség elleni támadásoktól (amelyek elsősorban a „nemzeti populistának” minősített magyar és a lengyel kormánytól erednek), harmadsorban pedig attól a jelenségtől, hogy egyesek igyekeznek kibújni a menekültválság kezelésével kapcsolatban fennálló felelősségük alól, és nem ismerik el, hogy a migráció egész Európa számára jelent közös kihívást.

A Die Presse másik írása arról számol be, hogy az Osztrák Európa-politikai Társaság kifejezetten a populizmus és a közép-európai Európa-ellenes retorika tanulmányozására indít nagyszabású kutatási projektet. Milyen hatással jár a nacionalizmus és a populizmus Közép- és Kelet-Európában Európa összetartozására? – ezt kívánják vizsgálni a jövő évig terjedő felméréssorozattal Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában és magában Ausztriában.

Az EurActiv című brüsszeli uniós hírportál arról közöl beszámolót, hogy Donald Trump amerikai elnök csütörtökön Varsóban az amerikai cseppfolyósított földgáz (angol rövidítéssel LNG) minél nagyobb tételben való eladását tervezi felkínálni az ott összegyűlő tucatnyi közép-, illetve kelet-európai ország vezetőjének. Trump rész vesz majd a hamburgi G20-as csúcstalálkozón, de előbb a lengyel fővárosban találkozik a „Három tenger kezdeményezésben” részes országok vezetőivel. Az EurActiv által atlantistának minősített kezdeményezés névadója, a három tenger alatt a Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger értendő. Az amerikai LNG-elképzelések számára egyébként egy amerikai diplomata szerint halálos fenyegetést jelent az Északi Áramlat csővezeték terve, a varsói Trump-vizit ilyen értelemben megoszthatja Európát – írja az EurActiv.