Polák középkor? Lengyelországban lecsukhatják a nemi felvilágosítással foglalkozó pedagógusokat

A képviselők egy csütörtöki állásfoglalásban mély aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy Lengyelországban börtönbe zárhatják a szexuális felvilágosító órát tartó tanárokat. (Nyitó képünk forrása: www.scheidenpilz.com)

  • A képviselők a törvénymódosítás elutasítását kérik a lengyel parlamenttől
  • A megfelelő szexuális oktatás hiánya veszélybe sodorja a fiatalokat
  • A képviselők további forrásokat kérnek a szexuális felvilágosítást végző civil szervezetek számára

A 471 szavazattal, 128 ellenszavazat és 57 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők bírálják, hogy Lengyelországban bűncselekménnyé nyilvánítanák a kiskorúaknak szexuális felvilágosítását. A törvénymódosítási indítvány úgy módosítaná a pedofília-ellenes jogszabályokat, hogy azok akár három éves börtönbüntetéssel is sújthassák a kiskorúaknak szexuális felvilágosító órát tartó pedagógusokat.

A Parlament elítéli, hogy Lengyelországban egyre inkább félretájékoztatják a nyilvánosságot a szexuális oktatással kapcsolatban, amelyet megbélyegeznek és be kívánnak tiltani. A Parlament ezért felszólítja a lengyel országgyűlést, hogy ne fogadja el az indítványt. A képviselők hozzáteszik: a törvénytervezet a Lengyelországban a szexuális és reproduktív jogok korlátozására, többek között az abortusz betiltására irányuló újabb kísérletnek tekinthető.

Az állásfoglalás az összes uniós tagállamot arra ösztönzi, hogy biztosítsanak a fiatalok életkorának megfelelő, átfogó szexuális és párkapcsolati oktatást az iskolákban. A képviselők hangsúlyozzák: a szexszel és a szexualitással kapcsolatos információhiány és a felvilágosítás hiánya a fiatalok jóllétét fenyegeti, hiszen kiszolgáltatottabbá válnak a szexuális kizsákmányolással, bántalmazással és erőszakkal szemben, beleértve az online zaklatást is.

Ha a fiatalok a nemek közötti egyenlőségről, a beleegyezés és a kölcsönös tisztelet fontosságáról tanulnak, az segíthet megelőzni a nemi sztereotípiák, a homofóbia, a transzfóbia kialakulását, és a társadalmi nemen alapuló erőszak megjelenését. A megfelelő szexuális neveléssel küzdeni is lehet ezen jelenségek ellen.

A képviselők a civil szervezetek által végzett szexuális felvilágosító munka szerepét elismerve megfelelő mértékű uniós forrást kérnek e szervezetek számára a 2021 és 2027 közötti pénzügyi ciklus Jogok és értékek programján vagy egyéb uniós kísérleti projekteken keresztül. Emellett felszólítják a Tanácsot, hogy az a 7. cikk (1) bekezdésével kapcsolatban a lengyel helyzetről tartott meghallgatásain foglalkozzék a jogszabálytervezettel.

Az elfogadott szöveg itt lesz olvasható (2019.11.15.)
A vita felvételről (2019.10.21.)
Az eljárás lépései