Ellepik Bécset a közösségi kerékpárok, rollerek

Ma még csak kilenc van – négy éven belül már száz WienMobil-állomáson lehet majd közösségi kerékpárt, robogót és autót is bérelni, a velük kapcsolatos szolgáltatásokat is használni. A fejlesztés nagyrészt a külső, kevésbé sűrűn lakott kerületeket érinti. A kereslet kielégítésére a közösségi kerékpárok számát már a jövő évtől megkettőzik. (A nyitó képen: WienMobil állomás © David Bohmann / PID)

A közösségi közlekedés és egyéb környezetbarát mobilitási módok egymáshoz illeszkedő használata nagy népszerűségnek örvend a bécsiek körében. Három évvel ezelőtt hozták létre az első WienMobil-állomást, amelyből már kilenc működik az osztrák fővárosban. Olyan helyekről van szó, ahol közösségi kerékpár, roller, robogó, autó, illetve esetenként taxi, továbá kerékpárszervíz, e-autótöltő, kerékpártároló és teherbicikli is a lakosság rendelkezésére áll.

A növekvő igények kielégítésére a város most úgy határozott, hogy látványosan bővíti a WienMobil-pontok számát: ez végére tizenhat, 2025-re pedig száz ilyen állomás található majd városszerte. Az eddigi bérelhető tizenkét e-autó, ötvenhat roller és harminchat moped, valamint a meglévő öt bicikliszerelő-állomás, illetve tizenöt fedett kerékpártároló számát is majdnem a kétszeresére növelik még az idén. Ezenkívül a bérelhető közösségi autók száma a jelenlegi huszonnyolcról 2023-ig százra emelkedik majd.

Mivel rengetegen használják a Citybike közösségi kerékpárokat, 2022 áprilisától minden mobilitási ponton lesz dokkolóállomás is.

A kétkerekűek egyébként hamarosan már a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien égisze alatt, WienMobil Rad néven lesznek elérhetők. A flottát 2022-től 3000 kerékpárra bővítik – tehát a mainak a kétszeresére.

A WienMobil-állomások bővítésével a külső, kevésbé sűrűn lakott kerületeket is be akarják kapcsolni a városi körforgásba, ezért a jövőbeni állomások háromnegyede ott épül majd; november végén létesül például az első mobilitási pont az okosvárosnak is nevezett Seestadt Aspernben.