Szeressük a szemünket egész életen át! – cukorbetegek veszélyben

Mindig október második csütörtökén tartják a látás világnapját, felhívandó a figyelmet arra, hogy a szemromlás, a vakság jórészt megelőzhető, illetve gyógyítható. Az orvosok nemcsak a figyelmet akarják felhívni, de konkrét lépéseket is javasolnak – a cukorbetegek szemészeti szűrésében és a zöldhályog kezelésében.

Hogyan őrizzük meg látásunkat? Vegyünk részt rendszeresen átfogó szemvizsgálaton, ami különösen javasolt azoknak, akik: elmúltak már 40 évesek, családi kórtörténetükben szerepel a glaukóma (zöldhályog), magasvérnyomás-betegségben szenvednek, rendszeres dohányosok (vagy azok voltak), ha már szemüveget viselnek és erős rövidlátók

Évenkénti vizsgálat szükséges a cukorbetegségeknek: a középkorú, munkaképes lakosság körében a diabétesz okozta szemkárosodás – ún. retinopátia – a vakság leggyakoribb oka a fejlett országokban. Hazánkban a felmérések szerint 2018-ban mintegy 800 ezer cukorbeteg élt, minden ötödiknek volt valamilyen fokú diabeteszes szemszövődménye.

Cukorbetegekben a vakság kockázata tízszerese a velük azonos életkorú, de cukorbetegségben nem szenvedő személyekhez képest, ezért orvosa minden cukorbeteg számára legalább évenkénti szemvizsgálatot ír elő.

A cukorbeteg a szemkárosodás súlyosbodásából többnyire jóformán semmit sem érzékel, a probléma a betegek számára sokszor csak akkor válik nyilvánvalóvá, amikor már súlyos, előrehaladott károsodások jelennek meg.

Sajnos, a magyarországi (fel)ismert cukorbetegek harmada még sosem vett részt pupillatágításban végzett szemfenéki vizsgálaton, és az ismert cukorbetegeknek csupán csak a fele vesz részt a minimálisan javasolt évenkénti szemészeti vizsgálaton (a vidéki településeken csak az ismert cukorbetegek 40%-a). Mindeközben Magyarországon évente 1000 ember vakul meg a diabeteses retinopathia késői felismerése és kezelése miatt.

A zöldhályog (glaukóma) nem gyógyítható, de kezelhető betegség, ami a 40 évesnél idősebbeknek mintegy két százalékát érinti, ráadásul családon belül a hajlam öröklődik. A glaukóma krónikus betegség; kezelése élethosszig tarthat. Bár nem számít a vakság vezető okának, a kezelés hiányának és a betegek nemtörődömségének okán is, évtizedek óta sajnos „stabilan” okozója számos látásvesztésnek.

Az utóbbi időszakban megjelent egy olyan új műtéti eljárás, ami nem jár a szemgolyó „megsértésével”, a kívánt hatást lézerrel és egy bonyolult lencserendszer segítségével érik el a szakorvosok. Ezáltal gyorsul a beavatkozás utáni gyógyulás, csökkenthető a szövődmények kialakulása, és talán az érintett betegek is szívesebben vetik alá magukat a műtétnek.