Tízezer ujgurt tartanak fogva Kína legnagyobb börtönében

(Írta: Daniel BozsikNégy fogolytábor működik A nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen. Az egyik a Dabancseng városában létesített, 3-as számú Urumcsi óriás tábor. A megnevezése szerint előzetes letartóztatásban lévőket őrző intézet kilencven hektáron terült el, ami csaknem kétszer akkor, mint a Vatikán területe. (A nyitó képen: a 3-as számú Urumcsi fogolytábor bejárata a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen, Dabancseng városában. A cikk képeit Mark Schiefelbein/AP készítette.)

A börtön falai közé az Associated Press (AP) újságírói kaptak ritka belépési lehetőséget egy hivatalos kínai állami bemutató alkalmából. A 3-as számú Urumcsi fogolytáborban ujgurokat tartanak fogva, akiknek rendszeresen kínai kommunista propagandafilmeket vetítenek. A hatóságok nem árulták el, hogy hány embert tartanak ott fogva, de az AP becslése szerint nagyjából tízezer ember lehet ott bezárva.

Az ujgur muzulmán vallási kisebbség tagjainak bebörtönzést Kína a terror elleni harccal indokolja. A múlt években több mint egymillió embert vettek őrizetbe, miután egy kis számú szélsőséges robbantásos merényletet és késes támadásokat hajtott végre. Az ujgurok közül sokat átnevelőtáborokba zártak, ahol brutális kínzások mellett, sokszor szó szerint beléjük verik, hogy mit jelent jó kínainak lenni.

Az ujgur Dina Nurdibaj, akit egy ilyen átnevelőtáborban tartottak fogva, rossz körülményekről és kínzásokról számolt be. Elmondása szerint ártatlanokat tartóztattak le, akár csak azért, mert valamilyen applikáció volt a telefonján.

– Ha az csak egy „iskola” volt, akkor miért bilincseltek meg minket, miért húztak csuklyát a fejünkre? Az egész egy hazugság – mondta Dina Nurdibaj, és hozzátette: ilyen helyre senki nem megy szabad akaratából.

A kínai hatóságok azt állítják, hogy megszüntették a táborokat, de a műholdképek és az AP helyszíni tapasztalatai alapján egyszerűen börtönné alakították ezeket; volt, hogy csak a táblát cserélték le a bejárat fölött. A hatóságok szerint a börtönöknek már nincs közük az átnevelőtáborokhoz; ezekben az intézményekben is tárgyalás nélkül tartanak fogva sok ezer embert.

Olyanokat is bezárnak, akik nem követtek el valódi bűncselekményeket, letartóztatásuk oka mindössze annyi, hogy részt vettek egy vallási ünnepen, vagy egyszerűen csak külföldre látogattak. Darren Byler, a Coloradoi Egyetem ujgurokkal foglalkozó antropológusa az ilyen tárgyalásokat színjátéknak tartja. A tudós szerint a bebörtönzés a normális viselkedés kriminalizálása.