Akár ingyen: eurós fizetés külföldre

Mától az euróövezeten kívüli tagállamokban a fogyasztók és vállalkozások számára alacsonyabb lesz az euróban történő, határokon átnyúló fizetések díja.

Az új uniós szabályok szavatolják, hogy az euróövezeten kívüli tagállamokban – Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban, Dániában, Magyarországon, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Lengyelországban, Romániában és Svédországban – az euróban történő, határokon átnyúló fizetések díja megegyezzék a belföldi fizetések díjával. Egy bolgár fogyasztó például, aki eurót szeretne külföldre küldeni, mostantól ugyanazt a díjat fizeti majd, mint egy leva-átutalásért Bulgárián belül. Más szóval, a határokon átnyúló, euróban történő fizetések után nagyon alacsony vagy akár nulla összegű díjakat kell majd fizetni.

Valdis Dombrovskis, ügyvezető alelnök, az emberközpontú gazdaságért felelős biztos így nyilatkozott: „Ezek a szabályok lehetővé teszik polgárainknak és vállalkozásainknak, hogy egyformán élvezhessék a határokon átnyúló, euróban történő fizetések alacsony díjainak előnyeit. Ez pozitív és konkrét példája annak, hogy az egységes piac miként hozhat valódi előnyöket az európai fogyasztók számára. Egy romániai család például, amely euróban szeretne pénzt küldeni a Párizsban Erasmus programban részt vevő gyermekének, többé nem kell, hogy figyelembe vegyen többletköltségeket, mivel mostantól ugyanazt a díjat kell, hogy fizesse, mint egy belföldi tranzakcióért Romániában.

A Bizottság szorosan figyelemmel fogja kísérni e szabályok alkalmazását, és helyes végrehajtásuk végett intenzív kapcsolatot fog fenntartani az illetékes nemzeti hatóságokkal. 

Ezek a szabályok az (EU) 2019/518 rendeletben foglaltak szerint a Bizottság folyamatban lévő erőfeszítéseinek részét képezik, amelyek a fogyasztók számára a pénzügyi szolgáltatásokhoz az eddiginél jobb és olcsóbb hozzáférésre irányulnak, a lakossági pénzügyi szolgáltatásokról szóló, 2017. márciusi cselekvési tervnek megfelelően. Következő lépésként 2020 áprilisától egyéb rendelkezések is alkalmazandók lesznek, amelyek lehetővé teszik, hogy az uniós fogyasztók összehasonlíthassák a devizaváltási díjakat, amikor kártyáikkal egy másik uniós pénznemben fizetnek.

2018. március 28-án a Bizottság javaslatot tett a határokon átnyúló fizetésekről szóló 924/2009/EK uniós rendelet módosítására. E javaslat alapja a 2017 márciusában közzétett, a lakossági pénzügyi szolgáltatásokról szóló cselekvési terv. A társjogalkotók megállapodását követően az (EU) 2019/518 rendeletet 2019. március 29-én kihirdették az Európai Unió Hivatalos Lapjában.