Széchényi Könyvtár, gramofonlemez-gyűjtemény: a legszebb karácsonyi énekek antik bakelitlemezen

A legnagyobb magyar közgyűjteményként ritkán megtekinthető és sokszor első látásra meglepő kincsek egész sorát őrzi az Országos Széchényi Könyvtár. Munkatársai havonta egy-egy olyan ereklyét, ritkaságot mutatnak be, amelyet eddig alkalmakként, vagy egyáltalán nem láthatott/hallhatott a magyar közönség.

A nemzeti könyvtár gramofonlemez-gyűjteményének egyik különleges darabjával készülődünk az ünnepi időszakra – tudatta szerkesztőségünkkel az OSZK sajtó- és kommunikációs osztálya. A „Magyar karácsony” című lemez 1940 körül, Kelen Péter Pál kiadásában jelent meg, aki az államosítás előtti magyar hanglemezipar egyik meghatározó személyisége volt. A nevének kezdőbetűit is tartalmazó Patria Ultravox K.P.P. label az 1932 végén, Budapesten alapított Durium Hanglemez-kereskedelmi Kft. elsősorban a nemzeti repertoár számára fenntartott egyik márkaneve.

A lemezt a korban a megszokottól eltérő, újszerű lemezcímkével látták el; hangminősége kiváló, ami annak köszönhető, hogy a gramofonlemez előállítása a legfinomabb tengerentúli sellak (természetes gyanta), valamint hazai adalékanyagok felhasználásával történt.

A felvételen gyermekkar előadásában, zenekari kísérettel, Várhelyi Antal (1907–87) orgonaművész és karnagy összeállításában hallhatók az ismert karácsonyi énekek, mint az Ó, gyönyörű szép titokzatos éj vagy a Mennyből az angyal.

Az ezredfordulón még alig voltak lemezek az Országos Széchényi Könyvtárban.  A nemzeti bibliotéka két évtizedes munkájának köszönhetően először sikerült megvenni az ország harmadik legnagyobb magángyűjteményét, később pedig az intézmény ajándékként megkapta hazánk legnagyobb kollekcióját. Végül a könyvtár megvette az országban fellelhető második legnagyobb gyűjteményt is.

Ezzel nem egészen két évtized alatt jóformán a semmiből létrejött hazánk legnagyobb gramofonlemez-összeállítása, immár közgyűjteményben.