Harminc éve szabadon – bélyegkiadás tiltással

A magyar kormány az 1989–90-i rendszerváltoztatás 30. évfordulója alkalmából meghirdette a 30 éve szabadon című emlékévet, melyhez kapcsolódóan a Magyar Posta 8 bélyegből álló alkalmi bélyegkisívet bocsátott ki.

Az Elekes Attila André bélyegtervező grafikus tervei alapján készült kisívet húszezer példányban az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. gyártotta.

Több mint két évig tartó emlékévet hirdetett meg kormány a 2019. március 15. és 2021. június 19. közötti időszakra „30 éve szabadon” címmel, hogy „ráirányítsa a magyarok és a közép-európai nemzetek figyelmét az akkori események világpolitikai súlyára, nyilvánvalóvá tegye, hogy «Nyugat-Európa a második világháborút követően magára hagyta Közép-Európát», ennek ellenére a közép-európai nemzeti közösségek – élve a történelmi lehetőséggel – maguk vívták ki szabadságukat és függetlenségüket”.

A kisív bélyegképein a rendszerváltáshoz kapcsolódó, időközben már elhunyt jeles személyek közül nyolcat választottak ki  bemutatásra: Csengey Dénes (1953–91) író, Csoóri Sándor (1930–2016) költő, Csurka István (1934–2012) író, Karátson Gábor (1935–2015) festő, író, dr. Krassó György (1932–91) közgazdász, újságíró, Sütő András (1927–2006) író, dr. Szabad György (1924–2015) történész és Beke Kata (1936–2009) író.

Ifj. Rajk László özvegye és Solt Ottilia lánya viszont nem engedélyezte, hogy szeretteik szerepeljenek az emlék-bélyegkisíven. Rajk Judit, ifj. Rajk László özvegye nyilvánosan bejelentette: „Rajk László nevében kell tiltakoznom az álságos és hazug döntés ellen.” Megjegyezte, hogy a férje „szakadatlanul kritizálta az új autokrata rezsim (=a Fidesz uralta Orbán-kormány) történelemhamisító törekvéseit”. A rendszerváltásra emlékező állami eseménysorozatból, amíg élt, kimaradt Rajk László, ahogy többnyire azok a csoportok és kezdeményezések is, amelyekben részt vett. Solt Ottilia szociológus és SZDSZ-alapító lánya, Hegedűs Judit szintén nem engedélyezte, hogy édesanyja képmása megjelenjék a filatéliai kiadványon. „Hiteltelennek, álságosnak tartom az Önök emlékbélyeg-akcióját, és benne édesanyám nevének, képmásának felhasználását a család nevében megtiltom.” Hozzátette, hogy édesanyja emléke előtt egyedül az oktatási miniszter által 1997-ben létrehozott Solt Ottília-díj tisztelgett, amelyet az Orbán-kormány indoklás nélkül megszüntetett.