Nobel-díjasokkal és a svéd királyi családdal vacsorázott

A Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként hazánkat Vámosi Flórián Balázs képviselte a december 4–11. között megrendezett a stockholmi nemzetközi ifjúsági tudományos szemináriumon, majd pedig a Nobel-díj kiosztási ceremónián és banketten.

A magyar tudósjelölt, a kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumban volt tanulója, a Pécsi Tudománygyetem első éves hallgatója a 28. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny idei első helyezettje volt.

A Svéd Fiatal Tudósok Szövetsége 1976 óta szervezi meg a fiatal tudósok szemináriumát azzal a céllal, hogy a világ minden tájáról érkező, különféle tudományterületeken kiemelkedő, huszonöt, 18–24 éves lány és fiú bemutatásával sarkallja a svéd diákok tudomány iránti érdeklődését, továbbá előmozdítsa a résztvevők tudományos pályáját.

A Magyar Innovációs Szövetség 2001 óta évente egy-egy magyar fiatalt delegálhat az eseményre.

Az idei Nobel-héten a fiatalok részt vehettek és meghallgathatták a friss Nobel-díjasok előadásait: így a többi között James Peebles, Michel Mayor és Didier Queloz fizikai, John GoodenoughStanley Whittingham és Josino Akira kémiai, valamint William KaelinGregg Semenza és Peter Ratcliffe a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjasok előadásait.

Másnap a tudósnövendékek 1000 svéd diák előtt mutathatták be munkájukat, majd beszélgethettek kutatásukról az érdeklődő kortársaikkal. Vámosi Flórián Balázs a csillagászati távcsövek automatizálásáról és távvezérléséről tartott előadást.

A Nordic Múzeumban tartott Nobel-fogadáson a magyar diák beszélgethetett a friss és régebbi Nobel-díjasokkal, a svéd tudományos elit sok tagjával, közte az első svéd űrhajóssal. December 10-én részt vehetett hasonló módon jutalmazott társaival együtt a Nobel-díj átadásán, a Nobel-banketten, ahol együtt vacsorázhatott a svéd királyi családdal, az idei és az előző évek Nobel-díjas tudósaival, valamint a világ tudóstársadalmának kiválóságaival. Az éjszakát a világ legtitkosabb partijának tartott Nobel Nightcap zárta.

Vámosi Flórián Balázsrészvételét a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, a MATEHESZ támogatta.