Akár versenyezhet is a mozgássérült fiú

Az izomsorvadásban szenvedő lengyel fiúcska az ABB támogatásával készített, egyedi építésű, mini villamos versenyautót akár 80 kilométer óránkénti sebességgel is vezetheti.   

A 10 éves Maksymilian Młodawskinak, az autóversenyzés megszállott rajongójának az volt a dédelgetett álma, hogy egy nagy teljesítményű, elektromos hajtású járművet tudjon vezetni. Az izomsorvadás miatt elektromos kerekesszékhez kötött Maks számára azonban álmának beteljesülése mindig nagyon távolinak látszott.   

Most azonban, köszönhetően a Varsói Műszaki Egyetem hallgatói által megvalósított kezdeményezésnek, valamint az ABB támogatásának, Maks egy könnyű és gyors, teljes mértékben az ő igényeire átalakított elektromos járművet vezethet.   

Az e-MaksPower névre keresztelt jármű súlya csupán 110 kg, tízszer könnyebb, mint egy kis méretű elektromos autó. A kemény felfüggesztéssel és áramvonalas karosszériával épített járművet ugyanolyan dinamikai hatásfokot szolgáló elvek szerinti tervezték, mint az igazi versenyautókat.   

A hagyományos járművet kormánykerékkel és pedálokkal irányítják, az e-MaksPower kormányzására, gyorsítására és fékezésére egyetlen botkormány szolgál, amely inkább a számítógépes játékok joystickjére hasonlít. A megoldásnak köszönhetően Maks csuklómozdulatokkal irányíthatja az autót.   

Az e-MaksPower ötlete akkor született, amikor Maks és apja, Michał Młodawski egy „tudományos pikniken” megtekintette a Varsói Műszaki Egyetem hallgatói által kiállított elektromos hajtású versenyautót. A fiúval és apjával beszélgetvén a hallgatók elhatározták: olyan autót fejlesztenek ki, amelyet Maks vezetési képességei szerint alakítanak ki.

A leendő mérnökök megnyerték segítő partnerül az ABB-t, miáltal az elkészült  járművet már át is adhatták a kisfiúnak.