A biztosan utazók fele menne külföldre

A magyarok többsége a koronavírus-járvány miatt továbbra is óvatos utazási terveit illetően: a válaszadók 63 százaléka legkorábban nyár végére tervez utazást, a nyáron utazni készülőknek ugyanakkor már 51 százaléka gondolkodik külföldi útban, ami meghaladja a tavaly nyár elején mért 44 százalékos arányt – derül ki a Netrisk.hu felmérésére érkezett közel 6000 válaszból. (A nyitó kép forrása: https://www.nord24.de / Clara Margais/dpa)

A nemzetközi utazások kapcsán az egyes országok még az Európai Unión belül is igen eltérő szabályokat alkalmaznak jelenleg, ez is az oka a nagyfokú bizonytalanságnak. Azoknak is, akik külföldi utat terveznek a nyárra, a fele a környező országokba, autóval tervez eljutni a kiszemelt helyre. A gyorsan változó helyzethez való gyors alkalmazkodás igényét jelzi az is, hogy az összes válaszadónak az 51 százaléka pedig mindenképpen saját szervezésben, egyénileg utazik.

A nyári utazások háromnegyede idén maximum egy hetet tesz majd ki: a válaszadók 43 százaléka éppen egyhetes, további 32 százaléka pedig néhány napos utazásra vállalkozik az idei szezonban.

Az utazásra készülők négyötöde az utasbiztosítás kiválasztásakor figyelembe veszi, hogy az milyen jellegű és szintű covid-19 fedezetet tartalmaz. A világjárvány tavalyi kitörésére a biztosítótársaságok gyorsan reagáltak. Számos azóta már beépített mindaddig csak elvétve előforduló fedezetet, mint a karanténintézkedések miatti többletköltségek térítése vagy az utazásnak covid-fertőződés miatti lemondása. Ugyanakkor nem csupán a károk jellege alapján vállalt fedezet miatt lehet jelentős eltérés az egyes biztosítók konstrukciói között, hanem abban a tekintetben is, hogy a konzuli szolgálat által a covid-19 miatt nem javasolt országokban a járványhoz kapcsolódó kockázatokat vállalja-e vagy sem. Ennek kiderítésére mindenképpen célszerű összehasonlítani az egyes ajánlatokat, ehhez pedig érdemes szakértő alkusz segítségét igénybe venni.

Az idén május végéig a netrisk.hu-n utasbiztosítást kötők harmada négy országot keresett fel: Horvátországot (10%), Németországot (9%), Ausztriát (8%) és Svájcot (7%); az utóbbiakra zömmel üzleti, munkavállalási célból kötötték a biztosítást. Az átlagos nyaralási célpontok kiesése miatt arányaiban jócskán megnőtt a távoli, egzotikus úticélok aránya: Egyesült Arab Emírségek (6%), Maldív-szigetek (3%), Egyiptom (3%), Mexikó (2%). Ezek az utak jellemzően hosszabb ideig is tartanak, és magas térítési limiteket kívánnak, ennek köszönhetően az idén eddig egy-egy utas átlagosan 11 700 forintért vett utasbiztosítást, ami harmadával magasabb, mint 2019 első öt hónapjában (8800 Ft)

A belföldi utasbiztosításban klasszikus utasbiztosítási fedezetek szerepelnek, mint a poggyászbiztosítás, útlemondás (sztornó) biztosítás, vagy éppen gépjárműassistance-szolgáltatás. Emellett egészségügyi problémákkal kapcsolatos térítéseket is nyújt, mint a betegszállítás költsége, a nyaralás megszakítása miatt ki nem használt szállásköltség térítése, vagy éppen az utazás közben elszenvedett baleset miatt járó táppénz-kiegészítés.