A cégvezetők négyötöde szerint mindennapos a korrupció az üzleti életben

Miközben gazdaság állapotát kedvezően ítélik meg a magyarországi cégvezetők, a korrupciót illetően romlott a véleményük – derült ki az EY legfrissebb felméréséből. A válaszadók több mint háromnegyede szerint a visszaélések és a korrupció mindennaposak az üzleti életben.

Továbbra is súlyos probléma a magyar vállalatvezetők számára a korrupció és a visszaélés. Az EY EMEIA (Európa, Közép-Kelet, India és Afrika) visszaélési felmérésében megkérdezett hazai vezetők 78 százaléka tapasztalja, hogy a kenőpénzek és a korrupció az üzleti élet mindennapos részei. Ez öt százalékpontos emelkedés a két évvel ezelőttihez (73%) képest. Az idei érték mintegy 18 százalékkal haladja meg a közép-kelet-európai átlagot, és ezzel Magyarország beiratkozott a korrupció által leginkább érintett országok, mint például Dél-Afrika, India és Egyiptom közé az EMEIA térségben.

A felmérésből az is kiderült, hogy amíg a magyar vállalatvezetők mindössze 57 százaléka, addig a kelet-európai vezetők 73 százaléka hisz a személyes felelősségre vonás elrettentő erejében, ha visszaélésekről van szó. A magyar vezetőknél a teljes EMEIA-régió 41 országa közül csak az ukrán válaszadók szkeptikusabbak.

A múlt évek során a magyar vezetők felismerték a tudatos ellenőrzés fontosságát. Addigi fenntartásaikkal ellentétben a mostani felmérésben a megkérdezettek legalább 52 százaléka hasznosnak tartana valamilyen figyelő rendszert a visszaélések megelőzésére és kiszűrésére. Például a megkérdezettek több mint negyede gondolja úgy, hogy a vállalatnak hasznos nyomon követnie az alkalmazottak céges eszközökről bonyolított telefonhívásait vagy e-mailezéseit. Ezzel a megoldással a régiós vezetők 16, illetve 14 százaléka ért egyet.

A felmérés rámutatott, hogy Magyarországon nem szokás jelenteni, ha valaki visszaélést vagy etikátlan magatartást tapasztal a vállalatánál. A vezetőknek mindössze ötöde állította, hogy jelezte felsővezetőinek vagy külső partnernek, ha visszaélést tapasztalt. A válaszadók harmada inkább elhallgatta a tudomására jutott információt.

– A vállalatvezetők jól érzik, hogy a visszaélések megelőzésének egyik kulcsfontosságú eszköze a megfelelőségi rendszerek bevezetése. Az ellenőrzés szigorítása azonban önmagában nem elegendő. A jogszerűen, a célnak megfelelően, és a munkavállalók biztonságát szem előtt tartva kiépített hatékony megfelelőségi rendszerek előnye, hogy probléma esetén a munkavállalók a szervezet minden szintjén tudják, mi a teendő. Az etikus működés melletti vezetői elkötelezettség pedig garancia a munkavállaló számára, hogy egy bejelentés kapcsán nem érheti őt hátrányos megkülönböztetés. Az ekként támogatott, átlátható és etikus szerkezet hozzájárul a vállalatok hírnevének és versenyképességének javításához, és már középtávon is eredménynövelő tényező lehet mondta el Biró Ferenc az Ernst & Young Tanácsadó Kft. (EY) felelős üzleti működés szolgáltatások ágazatától. 

A kutatás rámutatott, hogy a saját gyakorlatára vonatkozó kérdések esetén a magyar vezetők 85 százaléka még karrierjének előmozdítása vagy jutalom ígérete esetén sem lenne hajlandó etikátlan vagy illegális eszközökhöz nyúlni. Ezzel szemben a közép-kelet-európai térségben minden ötödik vezető hajlandó lenne átlépni ezt a határt. A régiós vezetők tízede képes lenne például feljavítani vállalata pénzügyi kimutatásait a pénzügyi célok teljesítése végett. Magyarországon ugyanez az arány ennek mindössze a fele.

Kiemelkedően sok vezető, a válaszadók 52 százaléka gondolt ugyanakkor már arra, hogy benyújtja felmondását a tudomására jutott etikátlan magatartások miatt, ám végül mégsem tette ezt meg. Ez az arány jóval meghaladja a 37 százalékos régiós átlagot, és az egyik legmagasabb a vizsgált országok között. A kutatás eredményei szerint a magyar vezetőket két fő tényező gátolja a visszaélések jelentésében: 31 százalék a belső munkahelyi nyomás hatására, 69 százalék pedig a személyes biztonsága miatt aggódva maradt tétlen. Ez utóbbi eredménnyel listavezetők vagyunk a 41 országból álló mezőnyben.