Kásler doktor (megint) díszpolgár lett

Nagypáli község (Zala megye, nem messze Kemedollártól, ami nem tévesztendő össze a kemény dollárral — a szerk.) díszpolgára lett Kásler Miklós, az Emmi minisztere. A díj odaítéléséről maga az érintett tájékoztatta a közvéleményt a minisztérium honlapján. Mint Kásler úr írta, a kitüntető címmel a község a járvány elleni védekezés megszervezését ismerte.

Nem Nagypáli az első magyarországi település, ahol annyira kiemelkedőnek tekintik Kásler Miklós munkásságát, hogy díszpolgári címet adományoztak neki. A miniszter korábban már Budapesten, Nyírmeggyesen, Sárváron és Révfülöpön is díszpolgár lett, igaz, a fővárosban nem mostanában érdemelte ki a címet, hanem a NER dicsőséges hadjáratának kezdetén, 2010-ben. Akkor, amikor még a koronavírusról és az általa okozott járványról szó sem volt.

Ami a mostani, nagypáli díszpolgárságot illeti, jó, hogy a miniszter az indoklást is közölte a nyilvánossággal, különben nehezen jöttünk volna rá, hogy mivel érdemelte ki a kitüntetést. Már a járvány elleni védekezés sikerességéről is megoszlanak a vélemények (finoman és visszafogottan fogalmaztunk), a védekezés megszervezése pedig nem az ő nevéhez fűződik. A kiválónak nem mondható, ám a világpiaci árnál jóval drágábban beszerzett – és azóta nagyrészt raktárakban porosodó – lélegeztetőgépek Szijjártó Péter külügyminiszter nevéhez fűződnek, az operatív törzs napi üléséről rendszerint az országos tiszti főorvos, a pénteki, Kossuth rádiós ünnepnapokon pedig maga Orbán Viktor miniszterelnök szokott beszámolni.

Ha nagyon  megerőltetjük a memóriánkat, és felidézzük Kásler doktor dicsőséges tetteit, leginkább az a kórházi körlevél jut az eszünkbe, amikor tavaly húsvét előtt mintegy 36 ezer kórházi ágy felszabadításáról (magyarul: kiürítéséről) rendelkezett. Rohamos gyorsasággal kérte az intézkedés végrehajtását, az érintett kórházi vezetőknek mindössze néhány napjuk maradt a parancs teljesítésére. Ezen utasítás létét Kásler Miklós utóbb hősiesen letagadta, ám vesztére, az általa szignált levél előkerült.

Ez jut eszünkbe Kásler Miklós járványügyi tevékenységéről. Meg még az oltási káosz, áprilisban, amikor a tömeges oltásnak nevezett hétvégén hetvenezer embert kívántak beoltani, ám a rendszer olyannyira összeomlott, hogy a háziorvosok még e-receptet sem tudtak felírni. Ezt a fiaskót nem varrnánk Kásler doktor nyakába, és mivel feltételezésünk szerint a nagypáliak kevésbé voltak érintettek a tömeges oltási nap kudarcában, még az sem kizárt, hogy a település polgárai egy emberként és jó szívvel javasolták Kásler úrnak a díszpolgári címet.

Azt pedig tényleg csak zárójelben, és kizárólag a teljesség kedvéért jegyezzük meg, hogy kitüntetéseket nemcsak vélt, vagy valós érdemekért, hanem esetleges jövőbeni közbenjárásokért is szoktak kapni. Nem ismerjük Nagypáli mindennapjait, így természetesen azt sem tudhatjuk, jó-e az orvosi ellátás a településen, de e díszpolgári cím mindenesetre reményt ad arra, hogy Nagypáliban az egészségügyi szolgáltatások színvonala javuljon.