Brutális csokoládé- és kávéhiány fenyegeti a világot

(Forrás: agrarszektor.hu) Az Európai Unió mezőgazdasági importjának több mint harmada kerülhet veszélybe a következő 25 évben. (A nyitó kép forrása: Getty Images)

Az R2Water Research and Consultancy és a holland Vrije Egyetem kutatása szerint, bár az Európa Unió mezőgazdasági importjának csak 7%-a volt veszélyben a múlt 25 évben az aszály miatt, a következő negyedévszázadban ez akár 37%-ra nőhet – írta meg a Világgazdaság a The Guardian információi alapján. A Nature Communicationsben megjelent kutatás szerint veszélyben lehet a számos termékben használt pálmaolaj, a csirkék és sertések takarmányozására használt szója és a cukornád-ellátása is.

Az EU adja a világ kávéfogyasztásának harmadát, melynek a fele a klímaváltozás miatt aszálynak egyre jobban kitett olyan területekről érkezik, mint Brazília vagy Vietnam, ugyanakkor Kolumbia vagy Kenya esetében nem fog növekedni az aszály valószínűsége. A csokoládétermelés legfontosabb alapanyaga, a kakaó, melynek teljes egészét importból szerzi be Európa. A kutatás szerint főleg Indonéziában és Malajziában lesz egyre több csapadékmentes időszak, Elefántcsontpart és Ghána esetében erre kisebb az esély.

A kutatás szerint a pálmaolaj-behozatal 61%-a, a cukornád 73%-a lehet érintett az aszály által. Éppen ezért fontos, hogy az Európai Unió minél többet tegyen a klímakatasztrófa elhárításáért.